Agnes Ozolins

Av Maja Rosén, 27 augusti 2018
När Agnes Ozolins skaffade Svalna insåg hon att hon inte kunde kalla sig miljökämpe och samtidigt flyga. I fortsättningen håller hon sig på jorden men uppskattar att resa mer än någonsin.

Foto på Agnes Ozolins
Agnes Ozolins

Agnes har varit intresserad av miljöfrågor sedan hon var sju-åtta år. Som barn oroade hon sig för att arter skulle utrotas och gick runt och plockade skräp med sina vänner.

”Det var i slutet på 90-talet och klimatfrågan var inte så uppmärksammad då. Det var först när jag började läsa kemiteknik på universitetet och gick en kurs i hållbar utveckling som jag började förstå magnituden av det här problemet”, säger Agnes. Efter det flyttade hon till Skottland och valde där att fördjupa sig mer i hållbar utveckling. ”Då insåg jag ännu mer att ’herregud, det här är på allvar, vi måste fixa det här’.”

Agnes har länge varit involverad i miljörörelsen och arbetar som konsult och har eget företag. Just nu arbetar hon med Svalna, som är en tjänst för den som vill få koll på sin klimatpåverkan. 


Slutat flyga
Agnes säger att hon ville sluta flyga redan 2011. När hon flyttade till Skottland för att studera bestämde hon sig dock för att fortsätta med det tills hon var klar med sin utbildning. Då visste hon inte att det gick att ta sig till Storbritannien på andra sätt. Hon berättar att hon sedan ändå fortsatte flyga efter att hon avslutat studierna.
”Jag tappade gnistan lite, och fortsatte att slöflyga eftersom alla mina kompisar bor utomlands. Årsskiftet 2016/2017 flög jag med mina kompisar till Madrid och mådde ganska dåligt över det. Jag tänkte innan att det inte är en så lång flygresa men när jag var där kändes det inte bra att ha flugit dit för en helg, det kändes jättekonstigt”, berättar Agnes. 
Väl hemma igen skaffade hon Svalna och då blev det väldigt tydligt att det var just flyget som stod för största delen av hennes utsläpp. ”Jag lever väldigt klimatsmart i övrigt och såg på min graf att mina flygresor nästan var det enda som gav mig utsläpp. Då kände jag att ’det här håller inte, jag kan inte säga att jag kämpar för miljön samtidigt som jag flyger’. Det fick bli min sista flygresa.”

 
Vad har du fått för reaktioner?
”Det är olika. Många som jag umgås med är intresserade av miljöfrågor och för dem har det inte varit en stor grej. De har sagt saker som att ’det är väl ingen som flyger, man kan inte flyga’. Sedan har jag vänner som är intresserade och oroade men inte vill göra så stora uppoffringar i sitt eget liv. De har sagt att de tycker att det är coolt och att de själva vill minska sitt flygande. Sedan har det varit en del som tycker att det är jättekonstigt och att man måste flyga för att uppleva andra kulturer.” 

 
Uppskattar att resa
Agnes berättar att det på sätt och vis har varit en uppoffring att inte flyga eftersom många av hennes vänner bor utomlands och hon träffar dem mer sällan nu.  Samtidigt tycker hon att man får fler intryck av att resa på marken och hon ser fram emot att resa mer nu eftersom det blir en större grej. 
”Jag tog inte mina resor och upplevelser på lika stort allvar innan. Så det är något positivt. Det är nog det bästa. Sedan har det också gjort att jag har börja uppskatta det som finns i Sverige mycket mer. Uppskatta det som finns till hands.”


Flyget heligt
Agnes är moderator för Facebook-gruppen ”Jag flyger inte – för klimatets skull”. Hon berättar att det var en lättnad att hitta den gruppen eftersom hon tidigare känt sig väldigt ensam om att inte flyga. Hon har många gånger upplevt att flyget är något heligt, något som inte får ifrågasättas. Hon berättar att hon skrev en krönika i augusti förra året om just det. 
”Flyget är så heligt. Man kan göra allt annat. Bli vegetarian och välja tåget framför bilen. Men man kan absolut inte sluta flyga. Jag hade krönikan färdig i två månader innan jag vågade publicera den för jag tänkte att folk kommer att gå i taket”, berättar Agnes. 


Varför har du anmält dig till Flygfritt 2019?
”Jag tycker att det är ett helt fantastiskt bra initiativ. Att samla folk. Att nå ut till folk. Jag tycker att kampanjen kompletterar ’Jag flyger inte – för klimatets skull’ bra, eftersom den gruppen stannar mycket på nätet. Jag tycker att det är så bra att gå ut och kampanja för det här och visa att vi kan bli väldigt många.”


Hur många tänker du försöka värva?
”Jag säger en siffra, då tror jag att folk blir mer taggade att göra det själva. Jag tänker värva 50 personer!”