Aktuellt

Jag tycker att bilden är lite rolig för att den är lite oväntad, men kanske känns den för udda…?

Ninja: Texterna nedan, utom den översta, ska bara visa någon/några rader, vill en läsa allt så klickar en på läs mer.

13 september 2020

Nyhetsbrev september 2020

Hej!
Snart är det dags – i oktober lanserar vi Flygfritt 2021! Vi hoppas förstås att du vill anmäla dig och hjälpa oss att sprida den. Nytt för i år är att vi inte längre har kvar villkoret om att vi ska bli 100 000 anmälda, istället kommer kampanjen att ha ett internationellt fokus – människor från hela världen kan anmäla sig och vi kommer att samarbeta med flera andra länder. I år kommer det också gå att välja att bara vara nöjesflygfri, eftersom vi vill inkludera alla som inte själva kan välja att avstå från tjänsteflyg. Det innebär också att det inte längre finns några ursäkter till att inte anmäla sig – ingen behöver flyga för nöjes skull mitt under en brinnande klimatkris. 

Ett effektivt sätt att sprida kampanjen är att dela berättelser om andra som anmält sig. Därför söker vi nu dig som vill berätta om varför du väljer att vara med, antingen genom att själv skriva en text eller genom att bli intervjuad av oss. Kontakta oss så berättar vi mer! Vill du stötta kampanjen ekonomiskt får du gärna bli månadsgivare. Vi tar också tacksamt emot enstaka gåvor:

  • Swish: 1232260487
  • Bankgiro: 5112-3099

En mycket glädjande nyhet är att flera personer kommer att ha möjlighet att engagera sig mer aktivt i organisationen under hösten. Nedan presenterar sig Olivia, Ninja och Boel som bland annat kommer att sköta våra sociala medier. Vill du också engagera dig? Hör av dig!

Nu ser vi fram emot att komma igång med Flygfritt 2021. Håll utkik efter nästa nyhetsbrev – då är det dags att anmäla sig!

Flygfria hälsningar,
Maja Rosén

PS. Här kan du läsa mer om mina tankar om tiden som varit och om framtiden. 

Bild på Olivia Ederström
Olivia Ederström

Olivia Ederström
“Jag heter Olivia och jag kommer att hålla i Vi håller oss på jordens Instagramkonto, ska bli kul! Jag är 20 år och bor i Sandviken, en bit från Gävle. Jag fick upp ögonen för Vi håller oss på jorden genom att jag hörde ett ett poddavsnitt där Maja Rosén berättade om när hon gästade Klimatpodden (som jag förövrigt rekommenderar). Jag har ganska nyligen bestämt mig för att inte flyga mer trots att jag väldigt länge brunnit för klimatet (mer om detta kommer jag berätta om på Instagram). Annars älskar jag att vara i naturen, likaså älskar jag vintern, snö och att åka slalom men också att vandra! Någon dag inom inte alltför lång framtid hoppas jag kunna ta mig till toppen av Kebnekaise, det hade varit riktigt häftigt att få göra det med skidor. De ställena jag just nu är riktigt sugen på att vandra vid är Jämtlandstriangeln och en del av Kungsleden. Jag ser fram emot denna höst och hoppas att vi ses på Instagram.”


Bild på Ninja Tunbjer
Ninja Tunbjer

Ninja Tunbjer
“Jag har nöjesflugit en gång sen 2002, men har ofta valt tåget innan dess också. Det finns för mycket vackert att bevara och riskerna vi tar nu är alldeles för stora för att fortsätta leva på som förut. Jag har alltid känt ett ansvar för att bidra till att vi alla får ett bättre liv inom planetens gränser. Det går inte att förena med att flyga som det ser ut idag. Att dela mitt beslut att hålla mig på marken med andra i kampanjerna har känts bra. Jag har en bakgrund som redaktör och projektledare med inriktning mot beteendeförändring och miljökommunikation. Jag har ordnat träffar på stan för att prata klimat och flyg på stan och är sekreterare i föreningen. I höst kommer jag att ägna mig åt kommunikation inom föreningen, bland annat Facebook-kontot.”


Bild på Boel Vallgårda
Boel Vallgårda

Boel Vallgårda
”1980 la jag mitt krut på folkkampanjen mot kärnkraft i Katrineholm. Jag tänkte då, att få till en majoritet för en hållbar miljöpolitik kommer att ta många, många år och kräver uthållighet, därför måste det vara trevligt att kämpa. Så jag bakade en god kaka till våra möten.

Det är fortfarande viktigt att det är trevligt, men inser ser nu att det är förfärligt bråttom. Flygfrittkampanjer känns som ett effektivt sätt att få fart på opinionsbildningen. För som Greta Thunberg säger: ”Genom att sluta flyga minskar du inte bara ditt eget koldioxidavtryck, du skickar också en signal till andra människor att klimatkrisen är verklig.”  

Förra hösten drog jag igång en Flygfritt2020-grupp i Uppsala och nu är jag med i Vi håller oss på jordens textgrupp. Att med en insändare så frön och ständigt påminna om vårt ansvar för klimatet, tror jag på. Du som vill utveckla ditt skrivande är välkommen med i textgruppen. Jag kommer också att sköta Vi håller oss på jordens Twitter-konto.”

22 juni 2020

Nyhetsbrev juni

Pandemin har påverkat flygresandet enormt. I både april och maj minskade antalet flygresenärer i Sverige med hela 98 procent jämfört med förra året, och globalt beräknas flygresandet kunna minska med hela två tredjedelar under 2020. Frågan är vad som kommer att hända med flyget på sikt. Flygbranschen befinner sig i en djup kris och får nu stora stödpaket (här kan du protestera mot detta). Här i Sverige meddelades i veckan att regeringen föreslår att SAS och Swedavia ska få ytterligare stöd med 8 miljarder kronor.

Nästa år träder CORSIA i kraft, vilket innebär att flygbranschen måste kompensera för kommande utsläppsökningar från flyget. Referenspunkten skulle vara ett genomsnitt av utsläppen under 2019 och 2020 och ett tag såg det ljust ut (eftersom flyget beräknas minska så kraftigt under 2020), men nu har EU tyvärr beslutat att referenspunkten bör ändras till nivån för 2019.

Men det finns också några ljuspunkter. Den planerade utbyggnaden av Arlanda pausas tillsvidare (edit: detta försöker Moderaterna nu sätta stopp för), i Österrike förbjuds flygresor billigare än 40 euro (även flygresor som tar mindre än tre timmar förbjuds om det finns ett tillgängligt tågalternativ som tar kortare tid), och i Sverige satsar regeringen 300 miljoner på nattåg till kontinenten.

Även om vi svenskar blir allt mer medvetna om flygets klimatpåverkan är det fortfarande väldigt många som ännu inte insett att vi inte kan fortsätta flyga om vi ska lyckas lösa klimatkrisen. När UD i onsdags lättade på restriktionerna ökade antalet bokningar hos TUI med 300 procent. Vi har mycket kvar att göra med andra ord. Vi söker fler som vill engagera sig aktivt i Vi håller oss på jorden, tveka inte att höra av dig om du är intresserad av att bidra på något vis så berättar vi mer. För att kunna finansiera kommande kampanjer söker vi även månadsgivare. Varje litet bidrag gör stor skillnad för oss!

Vi önskar er en härlig, flygfri sommar!
Maja Rosén, ordförande.

PS. Här kan du se mitt TEDx-tal om varför vi behöver hålla oss på jorden.

20 april 2020

Nyhetsbrev april

På kort tid har det globala flygresandet mer än halverats. Swedavia rapporterar att antalet flygresenärer i Sverige minskade med 60 procent i mars jämfört med förra året och första veckan i april var nedgången hela 97 procent. Vårt mål att få 100 000 svenskar att ta ett flygfritt 2020 ser ut att bli verklighet med råge – men av helt fel anledning. Coronapandemin är verkligen inget att glädja sig åt och ett tillfälligt flygstopp kommer inte att lösa klimatkrisen. Men det är glädjande att se att en snabb och radikal omställning är möjlig. Utmaningen är att få fler att inse att även klimatkrisen är en kris så att vi fortsätter hålla oss på jorden när Coronapandemin ebbat ut.

SavePeopleNotPlanes
Istället för att satsa pengar på att rädda den ohållbara flygbranschen behöver vi satsa på att ställa om. Den europeiska organisationen Stay Grounded har startat kampanjen #SavePeopleNotPlanes. Skriv gärna under och sprid: stay-grounded.org/savepeoplenotplanes.

Vad händer nu?
Flygfritt 2020-kampanjen är fortfarande öppen för anmälan men vi kampanjar inte längre aktivt för att få med fler. Ökningen av antalet anmälda stannade i princip av helt redan i januari, även om vi fortsatte att uppmana folk att anmäla sig i våra sociala medier. Det är ett tydligt vi på att vår kampanj framförallt får spridning av alla som anmält sig. Eftersom målet egentligen var att få människor att anmäla sig före nyårsafton är det inte så konstigt att engagemanget avstannade. Nu i Coronatider känns det heller inte lägligt att kampanja för flygfrihet. Eftersom människor ändå inte flyger blir en anmälan inget tydligt ställningstagande och risken är att det istället uppfattas som att vi ”drar nytta” av situationen. Men alla som vill kan alltså fortfarande ansluta sig.

Vi hade planerat att lansera en ny, global flygfritt 2021-kampanj tillsammans med ett tiotal andra länder före sommaren men har bestämt oss för att avvakta. Just nu planerar vi i Sverige istället en alternativ kampanj, mer information om den kommer framöver.

Nu kan du bli månadsgivare
Flera har hört av sig och velat stötta oss som månadsgivare vilket vi är mycket tacksamma för. Nu går det bra att anmäla sig som månadsgivare: Som månadsgivare blir du automatiskt medlem om du inte redan är det. Du kan också anmäla dig som medlem för 50 kronor per år utan att bli månadsgivare. Vill du vara med och engagera dig aktivt? Hör av dig till oss, det finns något för alla att bidra med.

Ny styrelse
På årsmötet den 4 april valdes en ny styrelse. Vi håller oss på jorden styrelse består nu av Maja Rosén (ordförande), Jakob Rosén (kassör och vice ordförande), Camilla Lekebjer (sekreterare), Lotta Hammar (ledamot) och Ninja Tunbjer (ledamot).

Maja Rosén
Ordförande