Är du en groda eller en pingvin

Foto på pingviner
Pingviner

Av Maja Rosén, 6 augusti 2018
Det var en gång en groda som tog sig ett bad i en kastrull med vatten. Någon satte på plattan, vilket gjorde grodans tillvaro allt mer behaglig. Lojt simmade den runt och njöt av det allt varmare vattnet. När vattnet väl började koka var grodan död sedan länge.

Den här berättelsen används ibland för att illustrera människans sätt att hantera klimathotet. Vi inser inte vad som håller på att hända och den dag vi väl gör det kan det vara för sent.

Reaktionerna på sommarens extremvärme är blandade. Många börjar bli oroliga och överväger nog att hoppa ur kastrullen. Andra njuter i fulla drag och säger saker som ”vilken magisk sommar vi haft”, och ”en sådan här sommar ser vi inte igen på hundratals år” (kväk, kväk).

Lyckligtvis är vi en växande skara pingviner. Förutom att de håller sig på jorden har pingviner en annan fascinerande egenskap, nämligen att de tillsammans hanterar extrema temperaturer. Genom att bilda en kompakt klunga och turas om att vistas ytterst stänger de ute den värsta kylan. Likt pingviner kan vi skydda varandra mot ett extremt klimat. Om vi samarbetar har vi fortfarande en chans att inte bli kokta.

Är du en groda eller är du en pingvin?