Att skifta perspektiv snarare än att avstå

Foto på Björnsängen på Nordkoster
Björnsängen på Nordkoster

Av Maja Rosén, 23 juli 2018
Under vår tältsemester på Nordkoster förra veckan slog det mig att vi på sätt och vis gjort ett olyckligt ordval i vår kampanj. Den handlar ju om att avstå från att flyga för klimatets skull, vilket riskerar att signalera att man nödvändigtvis går miste om något. Och jag känner inte alls att jag går miste om något genom att inte flyga, snarare tvärtom. Ett stort problem i klimatdebatten överlag är att en klimatvänlig livsstil framstår som något betungande, något man förlorar på.

Jag har inte pratat med någon som klimatanpassat sin livsstil som ser det som något negativt, snarare något som på olika sätt berikar deras liv. Jag tror att det handlar om att man har skiftat perspektiv, att man istället för att fokusera på vad man inte kan göra istället känner tacksamhet över allt man faktiskt kan göra utan att belasta klimatet. Många som avstår från att flyga har vittnat om nya upplevelser genom alternativa resesätt, eller lättnaden i att ta det lugnt i Sverige. För andra är det fortfarande en självklarhet att åka utomlands på semestern. När jag nyligen berättade för en person att jag inte flugit på tio år utbrast denne chockerat ”men då har du ju inte varit utanför Europa på tio år!?” I själva verket har jag inte ens lämnat Sverige på tio år. Är mitt liv sämre än andras på grund av det? Jag har, åtminstone inte i min bekantskapskrets, lyckats skönja någon korrelation mellan antalet länder man vistats i och lycka eller tillfredsställelse med livet.

På Nordkoster finns en strand som heter Björnsängen. Det är en av de vackraste platserna jag varit på. Att bada där är fantastiskt. Vattnet lyser turkost och är så klart och friskt att man kan se vartenda korn på den lena sandbottnen. Jag undrar hur många svenskar som känner till denna plats. Antagligen har fler rest till Thailand än till Kosteröarna. Istället för att fokusera på vad man går miste om genom att avstå flyget kanske vi borde prata mer om vad man går miste om genom att flyga utomlands. Jag har för egen del långt ifrån utforskat hela Sverige. I det har Nordkoster en stor del av skulden. Jag är så förtjust i den ön att jag återvänt dit i stort sett varenda sommar de senaste 25 åren. Ändå är det en ny upplevelse varje gång. Årets höjdpunkter var att lära känna de trevliga norska familjerna som kom till vår undsättning när vi insåg att vi glömt halva vårt tält mitt under sommarens enda regn-åsk-hagel-skur, att hinna läsa en bra bok, att se min dotters förtjusning när hon lärde sig springa, och att bada, bada, bada! Saker som lika gärna kan göras i Sverige som utomlands. Fördelen med att göra detta i Sverige är att en åttanätters tältsemester på Koster släpper ut motsvarande 12 kilo koldioxid (enligt klimatsmartsemester.se). Hade jag istället bott på hotell på Mallorca eller i Thailand hade denna siffra vuxit till 959 respektive 3054 kilo.

För mig är det alltså ingen uppoffring att inte flyga. Men om det ändå hade varit det? Om jag hade haft en riktigt usel semester med ösregn, familjegräl och total tristess? Jag hade ändå tyckt att det var värt det. Om man verkligen förstått vidden av klimatkrisen ter sig diskussionen om huruvida man är beredd att offra en flygsemester eller inte ganska absurd. Jag prioriterar helt enkelt mina barns liv högre än att flyga. Men de allra flesta har inte insett att det är vad klimatkrisen handlar om. Trots sommarens extremvärme flyger svenskarna utomlands som aldrig förr. Och det är inte så konstigt med tanke på att vi ständigt matas med erbjudanden om billiga flygresor och budskapet att flygresor är något självklart, något vi förtjänar att unna oss.

Känner du att du inte är redo att uppoffra dina flygresor? Fråga dig vilka uppoffringar du hade varit beredd att göra om du befunnit dig i en mer konkret krissituation. Om ett tredje världskrig brutit ut hade knappast någon bekymrat sig över uteblivna flygsemestrar. Klimatkrisen står i proportion till ett världskrig men den är enklare att blunda för. Om 20 år (eller tio, eller fem?) kommer ingen längre att kunna blunda. Problemet är att klimatet inte kan vänta så länge. Vi har att välja mellan att frivilligt ändra vår livsstil nu, medan vi fortfarande har en chans att bromsa klimatförändringarna, eller att tvingas till det i framtiden när förutsättningarna kommer att begränsa oss betydligt mer.

Vi måste förstå att det krävs en omfattande förändring av vår livsstil. Lyckligtvis behöver en förändrad livsstil inte vara något negativt. Vi behöver skifta perspektiv och fokusera på allt det vi har att vara tacksamma över och allt vi faktiskt kan göra utan att belasta klimatet.

Våga prova Svemester nästa år och anmäl dig till Flygfritt 2019. Vill du ändå resa utomlands finns inspiration bland annat på klimatsmartsemester.se och i gruppen Tågsemester på Facebook. Kanske får du uppleva fantastiska saker som du annars inte gjort. I värsta fall blir det en besvikelse. I så fall har du ändå gjort en insats för våra barns framtid. Det är de väl värda?