Korinna Nilsson

2021-11-14

För många år sedan var jag på botaniska trädgården i Honolulu och beundrade orkidéer. Jag var då 21 år och drömde om att besöka alla jordens hörn. Jag ville simma med delfiner, se när havssköldpaddorna kläcktes och kravlade sig ner till vattnet och se lejon och andra exotiska djur på savannerna. 

Idag är jag 54 år har inte gjort något av ovanstående. Allt skulle kunna gå att genomföra då det bara handlar om att beställa en flygresa och åka iväg. Men.

För 4 år sedan bestämde jag mig för att välja bort flyget. Jag har ingen värk, så jag behöver inte resa för rehab och jag har inte släkt långt borta, så mina resor är bara för nöje och upplevelse. Jag drömmer fortfarande om olika resmål men nu utifrån ett mer hållbart perspektiv. Den största insatsen jag som privatperson kan göra, i min vardag, är att välja bort flyget för att minska mitt avtryck. 

Valet är inte lätt och jag sörjer att många platser kommer bli osedda. Det positiva är dock att jag har upptäckt mycket fantastiskt som finns nära. Att resa i Europa är lätt och avstånden är korta. 

Klimatförändringarna är här och ingen vet hur de kommer att påverka våra liv. Jag vet att mina val påverkar framtiden. Jag kommer att behöva förändra mitt sätt att leva och inte se det som en uppoffringar utan som meningsfullt och värdefullt för en bättre framtid för de som kommer efter mig. Som konsument har jag makt. 

Att börja titta på mitt närområde har öppnat ögonen för djur och naturliv än mer och det har hjälpt mig i mitt beslut att inte flyga.  På min nya ”lista” finns förhoppningar om att få se lodjur, späckhuggare och lövgroda, för att nämna något av allt som kan vara nog så utmanande. Orkidéerna då? Jodå, i Sverige finns det 44 orkidésorter och av dessa har jag prickat av ca 10 st. 

Korinna Nilsson

Är du också flygfri 2022?

Anmäl dig till kampanjen här. Om du har Facebook, markera även att du “kommer” på evenemanget Flygfritt 2022 och bjud in dina vänner. Glöm inte att prata med alla du känner om att du är med och dela vidare kampanjen på sociala medier. 

Tillsammans minskar vi utsläppen, förändrar normerna och lägger grunden för en kraftfull klimatpolitik!

Vill du också dela din berättelse?

Dela gärna din berättelse med oss och inspirera fler till att gå med i kampanjen. Riktlinjer och fler exempel finns här. Mejla text och bild till berattelser@vihallerosspajorden.se.