Elisabet Staf

Elisabet Staf

Av Maja Rosén, 5 november 2018
Elisabet Staf vill att hennes barn och barnbarn ska kunna ha ett bra liv och inte tvingas leva i en värld präglad av katastrofer och sjukdomar. Hon upplever att få i hennes generation tänker likadant. ”Går man på ett 50- eller 60-årskalas håller man på att bli galen av allt prat om Thailandsresor och lägenheter i Spanien”, säger Elisabet.

Elisabet Staf är uppvuxen på en gård och har alltid värnat om miljön. ”Det går ju inte att driva ett jordbruk om man inte förvaltar jorden”. Idag arbetar hon inom IT men miljöengagemanget är stort. Elisabet upplever att det är få i hennes generation som är miljömedvetna. ”Det är många som älskar kött och går man på ett 50- eller 60-årskalas håller man på att bli galen av allt prat om Thailandsresor och lägenheter i Spanien”.

Vad tror du det beror på? Er generation hade väl inte ett sådant överflöd när ni var barn?

Eftersom jag är uppvuxen på en gård med mjölkkor åkte vi nästan aldrig hemifrån. Men det var väldigt få i vår omgivning som åkte utomlands på 70-talet. Det här med att sätta sig på ett flyg och handla taxfree kom mest på 80-talet, så det är ju egentligen bara 20-30 års tid som det har pågått. Det kanske är lite nyrikbeteende. Det är billigt och man vill leva lyxigt i värmen.” Elisabet tror dock att det för många beror på okunskap att de inte gör mer för klimatet. Att de inte har förstått att vi befinner oss i en klimatkris. Själv oroar hon sig mycket över hur hennes barn och barnbarn ska få det i framtiden. ”När man själv får barn och barnbarn vill man ju att de ska ha en bra värld som inte präglas av sjukdomar, översvämningar och andra katastrofer. Man vill att de ska ha ett bra liv, kunna bli förälskade och skaffa familj och jobb.”

När bestämde du dig för att sluta flyga?

”Det var 2016, när vi hade varit i Sydafrika. Jag läste någonstans om hur dåligt flyget är för klimatet och kom till insikten att ’det här går ju inte!’ Jag var inte medveten om att flyget var så skadligt innan dess, det har man ju inte hört så mycket om tidigare.” Elisabet berättar att hon fattade beslutet på egen hand, men att flera i hennes familj, som först tyckte att hon var lite töntig nu själva har börjat ta tåget och även äta mindre kött. Elisabet vill vara en förebild och försöker påverka människor även i andra sammanhang genom att berätta om sitt beslut att inte flyga. På Orust där hon bor känner många till henne eftersom hon drivit en butik, är aktiv i olika föreningar, startat upp många lokala projekt och driver en lokaltidning. Jag skriver en krönika varje månad och där berör jag ofta klimatet. Dels höjer jag naturen men jag berättar också om hur mycket jag själv oroar mig för framtiden. Så jag försöker påverka när jag har möjlighet. På jobbet, i mina nätverk, i tidningen och i vardagen med vänner och släkt. Jag hoppas att jag lyckas med det.”   Elisabet vill vara med och värva fler till Flygfritt 2019 och har gått med i Vi håller oss på jordens lokala grupp i Göteborg. ”Det känns roligt med en grupp, jag tror att vi kan stärka varandra”, säger Elisabet.