Emma Sundh

Foto på Emma Sundh
Emma Sundh

Av Maja Rosén, 14 oktober 2018
Bloggaren Emma Sundhs klimatglasögon blir allt skarpare. ”Vi måste ändra vårt förhållningssätt till flyget. Vi åker till Mallis på sommaren, tar en höst-weekend i Paris, en tripp till Asien och sedan en vår-weekend någonstans. Det är ett sådant överflöd. Vi måste tänka på resandet som något annat, något vi längtar till och planerar länge”, säger Emma som förespråkar resmål dit man kan ta sig utan flyg.

Emma Sundh är uppvuxen på landet och genom att leva nära naturen har hon alltid haft med sig ett miljötänk. ”Sedan har jag varit olika mottaglig för att hantera information. Pö om pö har jag sett klarare i klimatglasögonen. Jag har till exempel vetat länge att flyget är skitdåligt för klimatet men inte dragit parallellen till att det jag gör faktiskt skadar.”

Emma är journalist och stylist och driver bloggen Emmasundh.com. Hon har bloggat under många år och skriver ofta om hållbarhet.

”Klimatglasögonen har blivit skarpare och skarpare och har man väl fått på sig dem så blir man medveten om vad man gör men också hur man kan förbättra sig med enkla medel.”
Ett exempel på hur man enkelt kan minska sina utsläpp är att äta vegetariskt. Emma var förut en riktig kött-och-potatis-person, men när hon träffade sin man som var vegetarian sedan många år tillbaka så fick hon nya insikter. Blev introducerad till fantastisk mat, kreativa recept och nya smaker. Numera äter de vegetariskt hemma och Emma har gjort det till en sport att planera menyer så att det inte blir något svinn. När det kommer till konsumtion har Emma alltid varit intresserad av gamla saker av god kvalitet och köpt mycket begagnat.
”Jag försöker tänka ’vad är det jag behöver?’, istället för ’vad är det jag vill behöva?’ Att sätta saker i perspektiv tänker jag mycket på. Jag brukar till exempel fråga mig om jag hade velat ha samma sak för fem år sedan och om jag kommer att välja den om fem år. Jag inspireras av trender – men följer dem inte.”  


Du skriver mycket om hållbarhet?
”Jag försöker varva tunga klimatspäckade inlägg med inspiration. Jag har till exempel lagat vegetariska recept som mina läsare skickat in, det har varit jätteroligt. Jag vill visa att jag själv inte är perfekt utan har utmaningar som jag tampas med. För ett tag sedan skrev jag ett inlägg om sophantering, världens osexigaste ämne, men jag fick så mycket kommentarer och folk blev väldigt engagerade. Det tyckte jag var väldigt roligt.”

Foto på Emma Sundh
Emma Sundh


Känner du att du kan påverka människor?
”Absolut. Och mina läsare påverkar mig väldigt mycket, jag är ständigt under lupp. Det blir svårt om man sticker ut hakan och skriver att man värnar om hållbarhet och i nästa sekund tar en weekend till medelhavet. Mitt hållbarhetsengagemang sträcker sig inte bara till vad som är trendigt, utan det löper hela linan ut.”
Emma berättar att hon är flygrädd, men att hon förr ändå tvingade sig att flyga eftersom det ”liksom ingår i det här samhället”. Emma berättar att hon och hennes man rest en hel del, bland annat till Paris och till Maui. Efter att ha gjort diverse klimatuträkningar har hon insett hur stor klimatpåverkan flyget har. 
”Vi pratade om att vi skulle vilja åka tillbaka till Maui, men att vi kanske borde vänta med det ett par år. Vi ville på något sätt samla lite klimatpoäng. I nästa tanke funderade jag på hur många år det skulle ta att samla ihop till denna imaginära klimatpott, och insåg att jag inte har någon pott. Jag märkte att försökte köpslå med mig själv, men köpte inte mina egna argument för att flyga dit.”


Du har bestämt dig för att flyga så lite som möjligt. Vad får du för reaktioner?
”Jag har gått ut med att jag har valt att inte flyga eftersom jag inte får ihop kalkylen med att mina egna utsläpp ska minska. Mina utsläpp slår i taket när jag lägger till flyg. Många känner sig träffade av mitt ställningstagande och känner att det är en nagel i ögat. Men ansvaret ligger ju hos dem, inte hos mig. Samtidigt är det otroligt många som kommit fram till samma slutsats, som inte får ihop ekvationen. Många reser i jobbet och vet inte riktigt hur de ska göra. Då försöker jag peppa dem till att ifrågasätta hur man tänker kring hållbarhet på arbetsplatsen, och fråga om det finns någon plan över hur företaget ska minska utsläppen för sina anställda.”


Vad fick dig att anmäla dig till Flygfritt 2019?
”Jag blev så glad när jag såg kampanjen. Jag blev superinspirerad. Jag tycker att det är viktigt att prata om det här. Vi måste ändra vårt förhållningssätt till flyget. Vi åker till Mallis på sommaren, tar en höst-weekend i Paris, en tripp till Asien och sedan en vår-weekend någonstans. Det är ett sådant överflöd. Vi måste tänka på resandet som något annat, något vi längtar till och planerar länge. Jag har inte satt ett förbud om att jag aldrig mer ska flyga, men kanske inte förrän vi har smarta lösningar. Bara för några generationer sedan var det en lyx att någon gång under sin livstid resa till Europa. I dag ser vi det som en rättighet att flyga över halva jordklotet en gång per år. Och nu är vi ett par bortskämda ungar som fått en tillsägelse från rektor (klimatforskarna).”


Emma tror att många tycker att det är svårt att tänka på klimatet och flygets konsekvenser eftersom det är så abstrakt. ”Det är jobbigt att tänka på, lite som att tänka på rymden. Svårt att greppa. Folk undviker att tänka, stoppar huvudet i sanden och reser för att det är gött.”
Själv har Emma tänkt mer på klimatet sedan hon fick barn. 
”Mina barn är två och tre år.  Det är deras framtid jag jiddrar med. Jag vill kunna se dem i ögonen.  Jag tänker på hur våra far- och morföräldrar pratar om hur svårt det var förr. Hur kommer vi inte att skämmas i framtiden när vi berättar att ’vi åt det här och gjorde det här’? Jag försöker tänka på hur det kommer att kännas i framtiden. Kan jag säga att jag inget visste? Nej. Det finns så otroligt mycket forskning och jag har alla fakta på bordet. Jag vill inte vara efterdum”, säger Emma. 


Tänker du försöka värva fler till Flygfritt 2019?
”Självklart! Jag tänker uppmana folk på min blogg att göra det här tillsammans med mig. Och kanske tillsammans samla en lista på resmål man kan ta sig till utan flyg.”