Evelina Utterdahl

Evelina Utterdahl

Av Maja Rosén, 17 oktober 2018
Evelina Utterdahl reser på heltid och fick en chock när hon insåg hur dåligt flyget är för klimatet. Numera reser hon utan att flyga. ”Jag tycker om äventyret. Att behöva kämpa lite. Att flyga är så lätt och då tar man det mer för givet. Det är som att stå på ett berg. Man njuter så mycket mer av utsikten om man vandrat till toppen själv.”

Evelina Utterdahl reser på heltid sedan två år tillbaka. Hon bloggar och instagrammar om sina resor under ”Earth wanderess”. I januari fattade hon beslutet att sluta flyga.   ”Jag visste att det var dåligt för klimatet att flyga men det var inte förrän jag såg det svart på vitt som det gick upp för mig hur dåligt det är. Jag läste om någon som rest till Bali och kollat upp hur stora utsläpp det gav.  Hon hade insett att hon genom den resan orsakat större utsläpp än vad man totalt kan göra på ett år.”

Det här var i januari. Bestämde du dig direkt?
”Ja, så fort chocken lagt sig. Jag bestämde där och då att då flyger jag inte mer.”

Hur kändes det? Att resa är ju ditt signum.
”Jag kände bara att det här kan jag inte stå för.  Jag är väldigt värderingsstyrd. När jag väl har valt att ändra något är det alternativet borta.” Evelina berättar att hon inte jämför sina resor med vad en flygresa skulle ha kostat, eller hur lång tid den skulle ha tagit. Hon tittar bara på de alternativ hon har. Som vegan gör hon likadant när det gäller mat. ”Det är ju inte så att jag går igenom allt jag inte kan äta. Jag tittar på vad jag kan välja. Jag ser bara möjligheterna. Jag kan inte stå för den klimatpåverkan flyget har och då är det inte ett alternativ. Så det har varit ganska lätt.”

Vad har du fått för reaktioner?
”Många känner att de måste ursäkta sig, förklara varför de fortfarande flyger. Jag behöver inte säga något, de får ändå dåligt samvete. Men det har nästan bara varit positiva reaktioner. Folk blir imponerade och inspirerade. Det är jättemånga som skickat meddelanden om att de har tagit tåg eller buss istället på grund av mig, eller använder mindre plast eller äter mindre kött.”

Vilka ställen har du besökt sedan du slutade flyga?
”Jag har rest väldigt mycket i Europa. Jag har också rest till Iran. När jag väl var där borta tog jag en spontanresa till Armenien och Georgien och tillbaka genom Europa. Tyskland har jag varit i mycket, men även Tjeckien, Österrike. Grekland, Slovenien, Spanien och London. Jag reser fortfarande på heltid. Jag reser inte mindre bara för att jag inte flyger.”

Vad är det som driver dig till att resa?
”Jag blev beroende av att resa för fem år sedan, när jag reste själv för första gången. Jag hade tidigare rest mycket med familj och vänner, men när jag åkte själv kände jag bara ’wow, vad häftigt att kunna vara på en ny plats och kunna utforska den hur jag vill’. Jag gillar att bara strosa runt, utan en direkt plan och utan karta. Jag tycker om friheten att slippa kompromissa.” Evelina menar att det är hennes nyfikenhet som driver henne. Att lära sig nya saker. ”Det är väldigt utvecklande. Jag har varit i många situationer där jag behövt hitta en lösning. Jag har lärt känna så många människor och kulturer. Och så är det spännande att se platser jag inte tidigare varit på.”

Vad har du lärt dig?
”Jag har lärt mig hur stark jag är och hur självständig jag kan vara.” Evelina berättar att hon var väldigt blyg som barn och att hon även som vuxen tyckt att det varit jobbigt att till exempel ringa samtal. Hennes resande har lärt henne att ta hand om sig själv. Numera försöker hon utmana sina rädslor, nämligen djupt, öppet vatten, spindlar, höjder och att flörta. ”Jag försöker utmana mig att göra sådant jag tycker är läskigt. Ibland känns det som att jag ska svimma. Men så överlever jag och då kan jag känna mig så grym, ’on top of the world’. Något jag lärt mig är att allting alltid ordnar sig.”

Vad har du för framtidsplaner?
”Inga. Jag vet inte vad jag gör om fem år. Jag vet inte ens vart jag kommer att vara om en månad. Något jag lärt mig när jag reser är att det aldrig blir som man tänkt sig ändå. Så jag gav upp att planera. Och då kan man vara mer spontan. När jag var i Iran träffade jag till exempel några som skulle till Georgien.  Jag har alltid velat åka dit så jag följde med. Hade jag haft mina flygbiljetter bokade hade jag inte kunnat göra det. Det är en otrolig frihet att kunna ändra mina planer.”

När uppstod ditt klimatengagemang?
”När jag blev vegan för tre och ett halvt år sedan var det som att komma in i en ny värld jag inte visste fanns. Jag lärde mig att många var veganer på grund av miljön. Och då lärde jag mig mycket om miljön gratis. Ju mer jag fick veta desto mer intresserad blev jag. Jag blev vegan för djuren, men tack vare det lärde jag mig om miljön.” Evelina är övertygad om att fler hade avstått från att flyga om de haft kunskapen. ”Det är lite som med köttindustrin. Innan jag slutade äta kött visste jag att det var dåligt, men det var något jag sköt undan. Det var så normalt. Alla andra gjorde det så jag ifrågasatte inte. Nu när jag vet så känner jag det som att jag blivit lurad hela mitt liv. Jag känner mig grundlurad av samhället. Vi luras in i att det är okej att shoppa och handla som om vi hade hur mycket resurser som helst.”

Vad tror du krävs för att fler ska inse det här?
”Kunskap och jämförelser. Om vi ska klara Parisavtalet måste vi leva med ett till två ton i utsläpp per år. En tur- och returresa mellan Stockholm och New York släpper ut tre och ett halvt ton, alltså dubbelt så mycket som man kan släppa ut på ett år totalt. Och då är det för allt! Mat, boende och transporter. Jag visste inte att det var dåligt. Jag förstår inte varför man inte nämner det mer.” Liksom många andra som bestämt sig för att avstå från att flyga och kämpa för att rädda klimatet känner Evelina inte att det är en uppoffring. ”Det är nog en mänsklig grej. Man behöver känna att man har ett syfte. Jag tror man behöver känna att man gör något gott. Att man behövs. Jag får jättemycket kraft av att känna att jag gör något större än för mig själv.” Evelina tror att en stor anledning till att många mår dåligt psykiskt beror på att man lägger sin energi på fel saker, som skönhetsideal. ”När jag var yngre ville jag vara smal. Jag tränade och tänkte på vad jag åt och så. Nu tänker jag på alla de år som jag spenderade min hjärnkapacitet till någonting som är så oviktigt. Har man ett större syfte finns det inte tid att bry sig om sådana oviktiga saker.”

Vad tror du det beror på att en del gör som du och ändrar livsstil så fort de får kunskapen, medan andra fortsätter som förut?
”Jag tror man går igenom olika stadier. Man måste vara mogen för det. Det måste sjunka in, och det tar olika tid för olika människor. Men även om människor inte ändrar sitt beteende direkt planteras något hos dem som ligger och gror. Det kan behövas flera olika saker för att det ska slå rot.” Evelina säger att det märks att människor går att påverka. Hon berättar att hon får meddelanden flera gånger i veckan från folk som berättar att hon påverkat dem till att äta mindre kött eller ta tåget istället. ”Jag blir lika glad varje gång. Jag är så tacksam för att de berättar det. Och de jag påverkar, de påverkar ju i sin tur människor i sin omgivning.”

Har du några tips på hur man kan påverka andra?
”Det sämsta man kan göra är att gå till attack. Det är bra att visa att det går att ändra livsstil genom hur man lever. Att inspirera andra genom att leva som man lär.” Evelina får ofta frågan om hon ångrar sitt beslut att sluta flyga, men hon saknar det inte ett dugg. ”Även om det skulle komma miljövänliga flyg så vet jag inte om jag hade tagit det. Jag tycker att det är så jäkla trevligt och mysigt att resa på andra sätt. Innan var allt tillgängligt. Jag kunde känna mig stressad över alla platser jag kanske inte skulle hinna besöka innan jag dör. Jag kunde vara i Asien och tänka ’åh vad jag vill till Botswana’. Fast jag redan varit där. Nu är jag så mycket mer tillbaka till roten av vad det är för mig att resa, vad jag får ut av det. Och det är att vara nyfiken, att utforska och att träffa människor. Egentligen behöver man ju inte åka utomlands för det. Innan kände jag att jag ville pricka av platser. Nu är det mer den inre resan.”

Finns det platser du inte kan besöka nu?
”Nej. Man kan ta sig med båt överallt. Det går att segla. Jag tycker om äventyret. Att behöva kämpa lite. Att flyga är så lätt och då tar man det mer för givet. Det är som att stå på ett berg. Man njuter så mycket mer av utsikten om man vandrat till toppen själv.”

Du har anmält dig till Flygfritt 2019, hur ska du försöka värva fler till kampanjen?
”Jag kommer att försöka värva folk genom Facebook och andra sociala medier.”


Maja Rosén