Flygfritt-berättelser

Vad får människor att bestämma sig för att ta ett flygfritt år? Hur är det att leva flygfritt? Läs om människor som anmält sig till någon av våra Flygfritt-kampanjer 2019, 2020 och 2021. Sprid dem gärna vidare, att läsa om andra som anmält sig är ett effektivt sätt att få fler att göra det.
Vill du dela med dig av din berättelse? Vi vill gärna få med så många olika perspektiv som möjligt. Mejla info@vihallerosspajorden.se så berättar vi mer!

Predrag Pucar2

Predrag Pucar – VD
”Att vara flygfri privat innebär att man får se mer.” ”Mina tjänsteresor i Europa ser jag till att planera så jag kan ta många möten under samma vecka, då funkar tåg alldeles utmärkt. Man kan dessutom jobba på tåget, så resan är faktiskt effektivare.” Läs mer

Emmy Benedicto

Emmy Benedicto – utredare, bor i Stockholm men är från Gotland
”Jag njuter mer av mina upplevelser och jag är mycket stoltare över dem. Jag försöker inte längre pressa in halvtaskiga upplevelser bara för att jag vill lägga till de på någon slags upplevelselista.” Läs mer.

Rufus Rune

Rufus Rune – civilingenjör i energi och miljö, KTH Stockholm
Rufus skriver efter sitt första flygfria år att ”jag har i alla fall inte saknat flyget”. Läs mer.

Amanda Eriksson

Amanda Ericsson – student och kassörska på Ica, Sandviken.

”Jag är ju bara 20 år och har fortfarande kvar mina stora drömmar om att få upptäcka världen. Många av dem kan jag uppfylla ändå, men förmodligen inte alla… Oavsett vad så vill jag inte leva med samvetet att förstöra klimatet och därmed konsekvensen att människor dör. Det är inga drömmar och definitivt inga flygresor värda.” Läs mer.

Christoffer Holmström

Christoffer Holmström – legitimerad fysioterapeut, Göteborg
Christoffer säger om att anmäla sig till Flygfritt 2021: ”det är inget enkelt beslut men ju fler vi är desto enklare blir det.” Läs mer.

Lisa-Marie Andersson

Lisa-Marie Andersson – lärare, Uppsala
”För mig är det viktigt att visa våra tre barn andra mer hållbara former för resande. ”Resandet får ta tid. Det är ok. Vi hittar på saker under tiden. Ljudbok, disco och olika lekar.” Läs mer.

Peter Oijens – teaterproducent, Jädraås
”Att inte flyga är ett sätt att försöka dra ner på tempot i livet och i upptäckandet.” Läs mer.

Albin Björk2

Albin Björk – före detta läkarstudent/numera klimataktivist, Malmö
”Jag har inga planer på att flyga igen. Jag kommer att fortsätta resa resten av mitt liv. Jag kommer då att resa med miljövänligare transportsätt som inte kostar livet på oss själva och den enda planeten vi har.” Läs mer.

Marit Bergman – Artist
Artisten Marit Bergman har redan haft ett flygfritt år och är nu redo att ta sig an ännu ett. Hon tror att vi är på väg att uppnå den kritiska massa som behövs för att skapa nya normer och kollektivt vända samhället. Läs mer.

Jens Liljestrand – Biträdande kulturchef, Expressen
Under en resa till Kenya blev det tydligt för Jens Liljestrand, biträdande kulturchef på Expressen, hur akut klimatkrisen är. ”Jag såg det med egna ögon. Men också det vansinniga i mitt eget agerande. Att spara pengar för att åka till en plats för att se hur förstörd den är, bland annat för att jag rest dit.” Läs mer.

Heidi Andersson och Björn Ferry

Heidi Andersson – Elvafaldig världsmästarinna i armbrytning
Heidi Andersson och hennes man Björn Ferry (olympisk mästare i skidskytte) gjorde en fossilinventering via www.klimatkontot.se och det blev då uppenbart att resorna stod för 77% av deras utsläpp. Nu har de ställt om och säger: ”Vi lever idag ett rikare liv än vi någonsin gjort med mer tid till allt det som vi tycker är viktigt; varandra, vår son Dante, släkt och vänner, hållbart skogsbrukande, jakt, fiske, matförädling, odling, tid för att läsa, lära och reflektera.” Läs mer.

Elisabet Staf – IT-konsult
Elisabet Staf vill att hennes barn och barnbarn ska kunna ha ett bra liv och inte tvingas leva i en värld präglad av katastrofer och sjukdomar. Hon upplever att få i hennes generation tänker likadant. ”Går man på ett 50- eller 60-årskalas håller man på att bli galen av allt prat om Thailandsresor och lägenheter i Spanien”, säger Elisabet. Läs mer.

Emma Sundh – Journalist, stylist och influencer
Vi måste ändra vårt förhållningssätt till flyget. Vi åker till Mallis på sommaren, tar en höst-weekend i Paris, en tripp till Asien och sedan en vår-weekend någonstans. Det är ett sådant överflöd. Vi måste tänka på resandet som något annat, något vi längtar till och planerar länge”. Läs mer.

Max Gustafson – Satirtecknare
Max Gustafson menar att vi inte kan förlita oss på politikerna och marknaden om vi ska lyckas lösa klimatkrisen. ”Vi behöver hitta styrka i varandra, göra aktioner och jobba på alla plan. Att bara sitta hemma och ha ångest mår folk dåligt av. Vi har makten i våra händer att förändra, om vi verkligen försöker.” Läs mer.

Maria Soxbo – Journalist och bloggare
Maria Soxbo älskar att resa, men för henne var det ett enkelt beslut att anmäla sig till Flygfritt 2019. ”Just nu går det inte att flyga miljövänligt och då får alla vi som inte absolut måste flyga helt enkelt sluta med det”, säger Maria. Läs mer.

Jenny Holmberg
För snart fyra år sedan insåg jag jag faktiskt helt enkelt bara kunde välja att aldrig mer flyga. Min önskan om icke-flyg baserar sig 100% på miljöfrågan, och 100% på min egen flygskräck brukar jag säga. Läs mer.

Mikael Kilter
Jag har valt ett flygfritt 2020 för att det känns självklart att avstå flyget när varje kilo koldioxid vi släpper ut i luften är ett för mycket… Läs mer.

Evelina Utterdahl – Soloresenär och digital nomad
”Jag tycker om äventyret. Att behöva kämpa lite. Att flyga är så lätt och då tar man det mer för givet. Det är som att stå på ett berg. Man njuter så mycket mer av utsikten om man vandrat till toppen själv.” Läs mer.

Maria Andark
Älskar att resa. Se och möta nya kulturer, människor från världens alla hörn… Är förunnad för jag har både tid och råd att resa. Men, kan bara se den lilla handen i min, mitt barns hand. Så då, då vill jag inte vara någon annanstans än där jag är, här vid den blåsiga svenska vinterstranden och framför brasan, även om jag också ser fram emot härliga resor snart, men tågresor, inte flyg, det går inte. Läs mer.

Carl Hamnesjö – Människorättsvetare, geograf och globetrotter
2017 reste Carl jorden runt utan att flyga och i somras tog han tåget till fotbolls-VM i Ryssland. Läs mer.

Emilia Amper
This year has brought me to some important decisions. The biggest one, I think, is that due to the climate crisis I have stopped flying. Läs mer.

Agnes Ozolins – Kemist och konsult
När Agnes Ozolins skaffade Svalna insåg hon att hon inte kunde kalla sig miljökämpe och samtidigt flyga. I fortsättningen håller hon sig på jorden men uppskattar att resa mer än någonsin. Läs mer.

Joakim Crona

Joakim Crona
Jag har sökt allt mer fakta och mina nya kunskaper har motiverat mig till lära mig mer men också till att göra livsstilsförändringar. Läs mer.

Elisabeth Hagberg
Jag bestämde mig för att sluta flyga i november 2018. Innan dess hade jag flugit ganska mycket utan nån tanke på att det skulle inverka på miljön. Läs mer.

Pär Holmgren – Naturskadespecialist, Länsförsäkringar
Första halvåret i Europas tjänst har gått hur bra som helst utan att flyga. Jag och Alice Bah Kuhnke är levande bevis på att det går att resa koldioxidsnålt. Det kräver en del planering och kan ta sin lilla tid med byten och övernattningar. Men det gör skillnad. Läs mer.

Johanna Nilsson – Designer, författare och föreläsare
En uträkning på Klimatkontot.se blev den ögonöppnare som ledde till att Johanna nu bestämt sig för att kraftigt minska sitt flygresande. ”Nya vanor innebär inte att din värld krymper, den kommer bara att förändras”, menar Johanna. Läs mer.

Annica och Magnus Lagström

Annica Lagström – Universitetslektor och Magnus Lagström – Ombudsman
Annica och Magnus har som många andra haft kunskap om klimatkrisen länge, men det var inte förrän i år som de kom till verklig insikt. ”Man kan ha hört fakta i massor med år, men så länge du inte internaliserar det i dig själv, så biter det liksom inte”, säger Annica. Läs mer.

Martin Hultman – Docent i teknik-, vetenskaps- och miljöstudier
Martin Hultman menar att om vi ska lyckas bromsa klimatförändringarna måste modiga människor gå före och visa ledarskap genom sitt agerande. Läs mer.

Foto på Mårten Sandén

Mårten Sandén – Författare och låtskrivare
Jag har flugit rätt mycket förr, både i jobb och på semester, men alltid föredragit tåg. Sedan en New York-resa till en begravning i familjen 2016 är jag helt flygfri. Läs mer.

Sara Nyberg
Varför har jag anmält mig till Flygfritt 2020? Vi lever i en klimatkris och då behöver vi göra så mycket vi kan, så snabbt vi kan, för att minska utsläppen av växthusgaser. Läs mer.

Lena Strandberg
Jag avskyr att inte längre flyga! Det får mig att känna mig instängd och kvävd. Det kryper i kroppen på mig och jag känner en enorm sorg över alla de resor som nu inte blir av. Läs mer.

Samuel Plumppu – Studerande
Som systemutvecklare är Samuel Plumppu van att bryta ner stora problem i mindre delar. ”Det här sättet att tänka kan kopplas till klimatförändringarna. En så här stor kris behöver delas upp i delproblem för att bli hanterbar”. Läs mer.

Karin Sundby
När jag var 15 år flög jag för första gången och om sanningen ska fram så har jag faktiskt fyllt min flygkvot sedan dess. Men sedan 2016 har jag, med några få undantag, stannat på marken. Läs mer.

Ingmar Rentzhog – Grundare och VD, We Don’t Have Time.
Ingmar Rentzhog är entreprenören som gått från att driva företag inom finansbranschen till att kämpa för klimatet på heltid – tack vare Donald Trump. Läs mer.

Klara Molander – Språklärarstuderande
Klara Molander är den blivande språkläraren som, trots att hon älskar att resa och behöver resa för sitt yrkes skull, har valt bort flyget. Förutom att själv ha anmält sig till Flygfritt 2019 har hon som mål att värva ytterligare 50-100 personer till kampanjen. Läs mer.

Mats Wahlqvist – Specialistläkare i psykiatri och utbildningsledare
Mats Wahlqvist tror att klimatfrågan kommer att bli en stor folkrörelse. Som många andra har han under det senaste året omvärderat sitt flygresande, och i augusti tar han tåget till en konferens i Wien. ”Vi måste lita på vetenskapen och tänka framåt.” Läs mer.

Ola Nilsson

Ola Nilsson
”Jag älskar att möta olika kulturer, länder, folk och platser. Jag vill fortsätta att resa och upptäcka. Den stora skillnaden är att jag nu kommer att utforska både platser och resvägar i långt större utsträckning. Jag kommer vilja segla över Atlanten. Jag vill besöka Östafrika. Jag vill gärna ta den transsibiriska rutten till Asien.” Läs mer.

Karin Ekström

Karin Ekström
”Fast egentligen är min främsta anledning till flygvägran att jag vill att min feministiska och antirasistiska övertygelse ska manifesteras i något konkret, inte bara vara ord. Varför ska jag ta mig rätten att flyga när jag vet att min flygresa är en bidragande orsak till klimatkatastrofer som allvarligt skadar och dödar främst fattiga, rasifierade kvinnor i det globala syd?” Läs mer.

Martin Smedjeback

Martin Smedjeback
Martin avstår från att flyga ”för att jag inte vill bidra till det lidande hos både djur och människor som klimatkrisen orsakar.” Läs mer.

Fabia Hultin Morger

Fabia Hultin Morger
”Well, humanity’s carbon emissions kept rising and I started to realize that compensating for something that needed to be dramatically reduced wouldn’t work if nobody stopped doing the bad thing. When measuring my carbon footprint it became crystal clear: I could recycle cans for my whole life, as long as I kept flying several times a year, my carbon footprint would always shoot through the roof.” Läs mer.

David Kilhberg

David Kihlberg
”När efterfrågan på flygresor minskar och efterfrågan på alternativen ökar så blir det lättare för fler att följa efter, och det blir lättare för politikerna att ta de beslut som underlättar ett sånt skifte. Att stanna på marken är därför en politisk handling, det är större än att minska sitt eget klimatavtryck.” Läs mer.

Carl Lundberg

Carl Lundberg
”Under årens lopp har jag sett glaciären dra sig tillbaka bit för bit.” ”Det har varit en stilla process, i alla fall med människans perspektiv. Men idag är det något som är annorlunda, något som känns väldigt väldigt fel. Den norra tungan har brutits loss och rasat ner som en lavin. Hundratusentals kilo is ligger i ett gytter som krossat glas vid en vandaliserad busskur. Det känns som om någon har misshandlat och slagit ut en framtand på en gammal vän som inte någonsin gjort någon förnär.” Läs mer.

Camilla Björkbom

Camilla Björkbom
”I dag drabbas alla av klimatkrisen. Jag vill inte att mina matval ska bidra till lidande och jag vill inte heller att min livsstil i övrigt ska drabba djuren.” ”För djurens skull, och för bevarandet av deras livsmiljöer, bestämde jag mig för ett Flygfritt 2020.” Läs mer.

Beatrice Rindevall

Beatrice Rindevall
”Jag älskar att resa, och det tänker jag fortsätta göra. Flyget får däremot stanna på marken under tiden.” Läs mer.

Birger Schlaug

Birger Schlaug
”Det jobbiga var att bestämma sig. Det lätta har varit att leva upp till att vara flygfri. Faktiskt. Så snart är det två helt flygfria år, utan problem och egentligen också utan uppoffringar.” Läs mer.

Rebecka Le Moine

Rebecka Le Moine
”Ibland kommer debatten upp, om en ska välja att ägna sig åt miljövänliga val i sin vardag, eller om en ska jobba med att förändra hela systemet. Jag ser ingen egentlig motsättning, utan med tanke på hur mycket vi ligger back, måste vi nu göra allt vi kan, och med empati och solidaritet med alla människor våga ställa om.” Läs mer.

Åsa Sohlgren

Åsa Sohlgren
”Jag har älskat flyga och har många flygresor på mitt samvete både privat, i tjänsten och som basist i Hell on Wheels. Mot slutet var det med en klump i magen som jag gav mig iväg. Det var mot bättre vetande men ”alla andra” flög ju.” Läs mer.

Gunnar Wiberger

Gunnar Wiberger
”När jag nu som pensionär äntligen har satt mig in i allvaret med vår jords tillstånd och att en enda Medelhavsresa med flyg släpper ut hela mitt möjliga Årsutsläpp av CO2, ja då var det för mig självklart att gå med i Vi håller oss på Jorden samt kampanjen Flygfritt 2020” Läs mer.

Staffan Lindberg

Staffan Lindberg – musiker, artist och koldioxidbantare.
Koldioxidbantare är en titel jag fick som medverkande i SVT:s klimatserie ”Vädrets makter” 2008. Läs mer.

Gunnel Malm
Att sluta flyga 2020, ett jättebra initiativ, för med 100.000 färre resenärer i luften kommer det märkas. Läs mer.

Ulrika Hansson – Skådespelare
”Att tro att flygets klimatpåverkan ska minska genom ny grön teknik som inte finns idag är som att tro på jultomten”, menar Ulrika. Läs mer.

Niclas Malmberg – Riksdagsledamot, Miljöpartiet
Niclas Malmberg har inte flugit privat sedan 1996 och har länge varit drivande i frågan om minskat flygresande. Niclas vill se en progressiv flygskatt som gör det dyrare att flyga ju oftare man reser. Läs mer.

Petra Hagelin – Hantverksbutiksinnehavare
Petra Hagelin har flugit en enda gång och tyckte att det kändes helt fel. Hon värderar tid med familjen högre än pengar till dyra resor och frågar sig varför man ska resa långt när lyckan finns hemma. Läs mer.

Stefan Sundström – Artist, författare och tomatodlare
Stefan Sundström är artisten som ogillar såväl konsumtion som skuldbeläggande men som älskar att odla tomater. Han har själv helt slutat att flyga och lovar dessutom att värva Gustav Fridolin till Flygfritt 2019. Läs mer.

Göran Hådén
Flygandet måste ner om vi ska klara klimatet. Men som Greta påmint om är andra sätt att resa bara en del av lösningen. Läs mer.