Forskning

Satelitfoto på en orkan över Maur Adrar öknen
Satelitfoto på en orkan över Maur Adrar öknen: United States Geological Survey / Unsplash. Lika vacker som en orkan är på avstånd, lika massiv är förstörelsen den lämnar efter sig. Ett varmare klimat ökar risken för extrema väderhändelser.

Vad säger aktuell forskning om flygresande i förhållande till klimatkrisen? Går det att minska utsläppen från flyget? Vilka hinder och drivkrafter finns för att minska flygandet? Läs våra intervjuer med forskare och experter.

Ett citat från författaren och artikelns namn.

Hög tid för nytänkande

Av Maja Rosén, 30 september 2020
Professor Stefan Gössling föreslår i sin artikel ’Risks, resilience, and pathways to sustainable aviation: A COVID-19 perspective’ att pandemin istället ska ses som en möjlighet till att ompröva grunderna för det globala flygsystemet. Läs mer här.

Foto på Kimberly Nicholas
Kimberly Nicholas

Vår överkonsumerande livsstil är livsfarlig

Av Maja rosén, 22 september 2019
Kimberly Nicholas menar att hon som forskare har ett ansvar att förmedla att det är livsfarligt för oss att fortsätta med den fossilbaserade livsstil vi har idag. Hon står bakom en uppmärksammad studie kring individuella val som gör skillnad för klimatet. Läs mer här.

Foto på Maria Wolrath Söderberg
Maria Wolrath Söderberg

Vi har massor av missuppfattningar som vi använder för att rädda oss själva från att slippa handla

Av Maja Rosén, 20 maj 2019
Maria Wolrath Söderberg forskar om vad det är som får människor att förändra sin livsstil för klimatets skull. ”Det gäller att adressera vilka föreställningar folk har. Vi har massor av missuppfattningar som vi använder för att rädda oss själva från att slippa handla”, säger Maria. Själv avstår hon från att flyga sedan några år tillbaka – ett beslut hon upplevde som smärtsamt men nödvändigt. Läs mer.

Staffan Laestadius
Staffan Laestadius

”Vi vet vad vi behöver veta, det gäller bara att göra det!”

Av Maja Rosén, 4 november 2018
Staffan Laestadius, professor emeritus vid KTH, är djupt oroad över att så lite görs för att bromsa klimatförändringarna. ”Det finns fortfarande folk som tror att flygets problem kommer att lösas med ny teknik men vi har inte tid att vänta på det. Utsläppen från flyget behöver minska substantiellt de kommande tio åren.” Läs mer här.

Foto på Pär Holmgren
Pär Holmgren

Vi som är rika har inte någon koldioxidbudget kvar

Av Maja Rosén, 31 oktober 2018
Klimatexperten och EU-parlamentarikern Pär Holmgren har ofta närmare hundra resdagar per år, men för honom är det en självklarhet att välja tåget. Han menar att vi rika människor inte har någon koldioxidbudget kvar att förbruka. Läs mer här.


Foto på Martin Hultman
Martin Hultman

Modiga människor behöver gå före

Av Maja Rosén, 21 september 2018
Forskaren Martin Hultman menar att om vi ska lyckas bromsa klimatförändringarna måste modiga människor gå före och visa ledarskap genom sitt agerande. Läs mer här.


Foto på Jörgen Larsson
Jörgen Larsson

Måste vi flyga mindre om utsläppen från flyget ska minska?

Av Maja Rosén, 7 september 2018
Flygforskaren Jörgen Larsson och hans kollegor antar att utsläppen från flyget behöver minska med 80 % till 2060 om vi ska klara tvågradersmålet. ”Det är svårt att föreställa sig att vi ska lyckas uppnå sådana minskningar utan att vi flyger mindre”, säger Jörgen. Läs mer här.


Foto på Lisa Jacobson
Lisa Jacobson, foto: Frank Lenkkeri

Att flyga eller inte flyga

Av Maja Rosén, 3 september 2018
Vad är det som gör att människor bestämmer sig för att minska sitt flygresande? Det har Lisa Jacobson undersökt i ett masterarbete. ”Man känner att ’det här är bara för hemskt’ och bestämmer sig för att åtminstone göra något själv”, säger Lisa. Läs mer här.