Från virkade örhängen till nyhetsmorgon

Foto på Majas uträkning över hur kan vi bli över 100 000 flygfria
Majas uträkning över hur kan vi bli över 100 000 flygfria

Av Maja Rosén, 30 juli 2018
När jag var på väg till Göteborg för att medverka i P4 häromdagen sa min son till mig att han tycker att jag är så modig. Under resan insåg jag att jag faktiskt känner mig både modig och ganska stolt över vad vi hittills åstadkommit. Så sent som i januari ringde jag min kusin Emilia (som är fenomenal på handarbete) och frågade om hon kunde virka mig ett par örhängen föreställande ett överstruket flygplan. Jag hade avgett ett nyårslöfte om att våga vara socialt obekväm och ifrågasätta flygresande och tänkte att ett par originella örhängen vore en bra samtalsingång. Sedan startade plötsligt flygdebatten och upplivad av den skenade mina tankar iväg. Inom ett par veckor hade jag dragit igång en flygkampanj med målet att få 100 000 svenskar att avstå flyget 2019, och i ett ögonblick av upprymd självsäkerhet förkunnade jag dessutom för min man att han kommer att få se mig prata flyg på Nyhetsmorgon innan året är slut.

Där har jag visserligen inte hamnat (än) men för mig känns varje enskilt samtal som en stor framgång. Det där nyårslöftet har jag på sätt och vis dock inte uppfyllt, eftersom det visat sig att det inte är speciellt socialt obekvämt att vara socialt obekväm. Något har hänt. Jag vågar nästan hoppas att vi befinner oss i ett kollektivt uppvaknande. Jag vet inte om det är flygdebatten eller det extrema vädret men folk verkar redo, till och med känna ett behov av, att prata om klimatet.

Kommer kampanjen att lyckas? Ja, om vi hjälps åt. 100 000 personer är ett högt mål, men samtidigt är det just det som är tjusningen. Man lovar ju bara att avstå om vi når målet på 100 000 och gör vi det är man med och bidrar till något stort! Först och främst (om du inte redan gjort det), anmäl dig själv. Nästa steg är uppmana alla du känner att göra likadant. Om alla som anmäler sig får med sig ytterligare två personer, som i sin tur får med sig ett par till, är vi uppe i 100 000 inom några få led (se bild nedan).

Så dela evenemanget på Facebook, skriv ut affischer och sätt upp där du bor, lägg flygblad i lunchrummet på jobbet, beställ vår knapp eller tagga oss i dina Instagraminlägg. Och framförallt, prata om kampanjen. Människor vill gärna göra likadant som de vi identifierar oss med, alltså är just du bäst lämpad för att få med dig dina vänner. Du behöver inte själv vara en klimatexpert eller beredd att avstå flyget för all framtid. Tanken är snarare att vi ska utmana varandra att ta ansvar för klimatet genom att ta ett flygfritt år. Låt dig inte nedslås om du stöter på motstånd. Lyckas du inte få med dig folk direkt har du ändå väckt en tanke, och tankar kan gå från virkade örhängen till nyhetsmorgon på nolltid.

PS. Jag är fortfarande på jakt efter de där örhängena om någon känner sig manad. DS