Goda grannar

Lilla Eila tittar på en löpsedel med sin familj på
Eila

Av Maja Rosén, 7 november 2018
Igår var jag och min familj med i ett reportage i Göteborgs-Posten. Det handlade om att vi försöker leva så klimatvänligt som möjligt i vår familj och kampanjen nämndes bara i förbifarten. På kvällen kom min granne och knackade på och berömde reportaget och berättade samtidigt att hon anmält sig till Flygfritt 2019. Hon älskar att resa och har tidigare flugit utomlands flera gånger per år. Nu sa hon till mig att hon tycker att jag har alldeles rätt, och att det bara tagit ett tag för henne att inse det. Att hon anmälde sig är faktiskt det som gjort mig allra gladast under arbetet med kampanjen. Det bekräftar min övertygelse att det går att påverka människor, och att många som flyger inte gör det för att de inte bryr sig, utan för att de helt enkelt inte reflekterat så mycket över sitt flygande i relation till klimatet.

Nu är personer från fem av mina närmaste grannhus anmälda till Flygfritt 2019, och vi är åtminstone ett tjugotal vuxna från ön där jag bor som anmält oss. Jag tänker se till att vi blir många fler. Att se vår familj på löpsedeln utanför den lokala matbutiken igår ledde förhoppningsvis till att åtminstone några grannar fick sig en tankeställare. Det finns forskning som visar att den mest avgörande faktorn för om människor sopsorterar eller inte är om ens grannar gör det. Jag har även läst en liten studie som visar att de som känner någon som avstår flyget för klimatet själva väljer att flyga mindre.

Nu vill jag uppmana er alla att berätta om Flygfritt 2019 nästa gång ni stöter på era grannar. Skippa kallpratet och klimatprata istället! Det kan kännas ovant men våga prova. Innan jag startade kampanjen hade jag ingen aning om att så många av mina grannar brydde sig om klimatet, och jag tror att det är många som innerst inne vill prata om det men bara väntar på att någon annan ska börja. Hör gärna av er om ni får till ett samtal, eller kanske till och med får en granne att anmäla sig. Lycka till!