Hållbart resande ska gå som på räls

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Crister_Fritzson_fotograf_Stefan_Nilsson.jpg
Crister Fritzon, VD på SJ

SJ:s VD Crister Fritzon ligger på femte plats på listan över Sveriges hållbarhetsmäktigaste. Han menar att SJ har stora möjligheter att bidra till ett hållbart samhälle genom att underlätta för fler att välja bort bilen eller flyget. Nyligen har exempelvis nattågsavgångar mellan Jämtland och Stockholm införts året runt och SJ arbetar intensivt för enklare bokningar av utlandssemestrar med tåg – med sikte på att redan sommaren 2019 kunna erbjuda en smidig lösning. Du är ny på listan över Sveriges hållbarhetsmäktigaste och hamnade direkt på en femteplats. Vad har gjort att du hamnat så högt på listan just nu? Känner du att du har makt att påverka klimatet?

”SJ har en viktig roll i ett hållbart Sverige – både nu och i en framtid. Vårt viktigaste bidrag i ett hållbart samhälle är att möjliggöra för fler att ställa bilen eller välja bort flyget och ta tåget istället. Efterfrågan på klimatsmarta resor har stadigt ökat de senaste 20 åren och fortsätter att öka. För att möta den ökade efterfrågan investerar vi nu i en uppgradering av hela vår X2000-flotta, en helt ny snabbtågsflotta och en uppgradering av våra nattågsvagnar.”  

Hur och när fick du insikt i klimatfrågan? ”Klimat och miljöfrågor har nog alltid varit viktig för mig. Jag kommer från en liten stad i Skaraborg – Skultorp – där vi var mycket ute i naturen och vandrade och hajkade och på så sätt fick härliga naturupplevelser.  En stor fråga då var Ranstadsverkens, som ligger utanför Skultorp, brytning av uran. Jag kommer ihåg hur jag som liten då snappade upp att detta diskuterades utifrån ett miljöperspektiv. Nu på senare år är naturligtvis klimatfrågan mycket mer påtaglig och mycket vidare där jag utifrån mitt nuvarande jobb har möjlighet att påverka detta genom att så många som möjligt väljer tåg.”

Lever du klimatsmart i din vardag? ”Ja, jag hoppas det men kan naturligtvis göra mycket mer.”

Vad tror du krävs för att människor ska välja tåget framför flyget? ”Flygets stora konkurrensfördel är tiden. Men det är många inrikes resor som kan göras med tåget på kortare eller samma tid som flyget. Jag tror inte att alla tänker på transfer- och incheckningstider, säkerhetskontroll och så vidare. Sträckan Stockholm-Göteborg är ett bra exempel, där den totala restiden från city till city är likvärdig, men där tågresan kan erbjuda möjligheter till arbete, avkoppling, umgänge, mat och dryck på ett helt annat sätt än vad flyget kan. Det kan vi bli ännu bättre på att berätta om.”

Har ni märkt av en ökad efterfrågan på tågresor? ”Ja, verkligen. Intresset för bekväma och klimatsmarta resor ökar ständigt och antalet resor med SJ ökar för varje år. Förra året passerade vi 30 miljoner resor och trenden håller i sig.”

Vilka är SJ:s största styrkor som företag? ”Att vi på riktigt är en del av människors vardag och att vi möjliggör för många att arbeta på ett ställe och bo på ett annat. Vi är också den enda tågoperatören som knyter ihop Sverige och också erbjuder resor till och från Norge och Danmark. Jag är också stolt och glad över den digitaliseringsresa vi har gjort för och med våra kunder där sj.se och vår app både är uppskattade och har vunnit fina utmärkelser.”

Många säger att det är krångligt att ta tåget till bland annat norra Sverige, hur vill SJ arbeta för att underlätta resor över hela Sverige? ”Vi är väldigt lyhörda för resenärernas önskemål och där det finns ett stort intresse för tågresor vill vi finnas med och hitta lösningar. Ett väldigt bra exempel är att vi tillsammans med staten genom Trafikverket nu ser till att det går nattågsavgångar varje dag mellan Jämtland och Stockholm, året runt. Tidigare var det bara under turismhögsäsong som de tågen gick. Vi ser dessutom till att dessa nattåg körs vidare till Göteborg, även detta under hela året. Även resor till Köpenhamn har blivit mer efterfrågat, och därför har vi satt in fler avgångar dit.”

Arbetar ni aktivt för att få företag, kommuner och myndigheter att välja tåget framför flyget? ”Ja, vi har en aktiv företagsförsäljning, SJ Biz, där vi erbjuder attraktiva avtalsmöjligheter för dem. Affärsresandet med tåg ökar stadigt från år till år.”

Hur arbetar SJ för att underlätta tågsemestrande? ”Nu under hösten har vi en kampanj för att inspirera till tågsemester inom Sverige. Vi ser också ett nytt växande intresse för tågsemester i Europa. Därför har vi gjort det lite enklare att hitta internationella tågresor på sj.se och faktiskt så jobbar vi just nu intensivt med att hitta lösningar för att kunna erbjuda ännu enklare bokningar av resor utomlands. Vi vet inte var det landar än, men ambitionen är att ha en smidig lösning på plats inför sommaren 2019. Jag får återkomma om det.”

Vad är ditt bästa tågsemestertips? ”Det finns så mycket man kan göra. Det går att tågluffa i Dalarna! Och att resa mellan Kiruna och Narvik är så otroligt vackert. I våras hade vi en tävling om vilken som är Sveriges vackraste tågresa, och det var Kinnekullebanan i Västergötland som vann. Det är en ganska speciell bana, enkelspårig och lite ”hoppig”. Men väldigt fint.”

Maja Rosén