Heidi Andersson

Här kan du läsa en text av och en om Heidi Andersson.

Heidi Andersson och Björn Ferry
Heidi Andersson och Björn Ferry

Av Heidi Andersson
20 december 2019

Som liten bedrövligt tanig 11-åring började jag träna armbrytning, hemma i byn Ensamheten tillsammans med min pappa, mina farbröder och kusiner. Jag drömde om att bli en armbryterska och planetskötare i världsklass, men först skulle jag bara vinna en match på en riktig armbrytartävling. Den målsättningen tog tre år att förverkliga. Nu 28 år senare har jag förverkligat drömmen om att bli en armbryterska i världsklass med 11 VM-guld och rankad etta i världen oavsett viktklass två år i rad och fokuserar nu helhjärtat på mitt andra stora starka intresse – hållbarhet! Strax innan det stora klimattoppmötet i Paris, COP21 2015, bestämde min man Björn Ferry (olympisk mästare i skidskytte) och jag oss för att undersöka om den hållbara livsstilen är eftersträvansvärd med målsättningen #fossilfri2025. Vi började med att göra en fossilinventering via www.klimatkontot.se (mätverktyg som tillhandahålls av Svenska Miljöinstitutet IVL) och det blev då uppenbart att resorna stod för 77% av våra utsläpp. Vi vidtog åtgärder direkt – istället för att flyga åker vi numer tåg, buss och när leasingavtalet på vår fossilbil gick ut slog vi till och började leasa en elbil. Många undrar vad vi behöver offra i vår strävan mot fossilfrihet och svaret på den frågan är; INGENTING. Vi lever idag ett rikare liv än vi någonsin gjort med mer tid till allt det som vi tycker är viktigt; varandra, vår son Dante, släkt och vänner, hållbart skogsbrukande, jakt, fiske, matförädling, odling, tid för att läsa, lära och reflektera. Att välja bort flyget var ett självklart val för oss, vi behöver det inte och kan välja bort det. Vi kan fortfarande jobba – hålla föredrag och vara expertkommentator för SVT. Att aktivt välja bort det fossilbaserade flyget är ett sätt att visa vilken riktning vi vill att framtiden ska ta, så hållbart, kretsloppsanpassat och fossilfritt som möjligt.

”Vi gör det av fri vilja, det är oerhört lärorikt och meningsfullt. I slutändan är det ändå vanliga människor som ska göra skillnaden.”
– Björn Ferry

”Att vänta tar mer energi än att agera och vill man förändra världen ska man börja med sig själv. Är det någon som borde ha målsättningen att vara fossilfri 2025 så är det Björn och jag.”
– Heidi Andersson

Intervju med Heidi Andersson

Av Maja Rosén, 23 augusti 2018
Med elva VM-guld i bagaget är Heidi Andersson van att kämpa för att uppnå sina mål. Nästa utmaning är att bli fossilfri till 2025 och en planetskötare i världsklass. Tidigare stod flyget för den största delen av hennes privata utsläpp men numera håller Heidi sig på jorden.

Hur uppstod ditt miljöengagemang?
”Det har jag haft med mig sedan små klena bedrövliga barnarmar”, säger Heidi, som är uppvuxen i en skogsbrukarfamilj i byn Ensamheten. Hållbart skogsbruk diskuterades flitigt hemma, men även andra miljöfrågor.

”På den tiden var man engagerad i allt från försurning till nedskräpning. Just klimatfrågan är ganska intressant, för om jag ser tillbaka till min lärobok från 1994, så stod där om klimatet på ett sådant sätt att den skulle kunna ha varit skriven 2018. Men på den tiden var ju inte klimatet den stora frågan som diskuterades”, säger Heidi.

Foto på Heidi Andersson
Heidi Andersson


Vad var det som fick dig att förstå klimatkrisens allvar?
”Det har kommit successivt, följer man bara med i nyhetsrapporteringar och är allmänt intresserad av samhällsfrågor, då kommer man i kontakt med klimatfrågan. Är man dessutom intresserad av hållbarhetsfrågor och drömmer om och har som mål att bli en planetskötare i världsklass, då är det naturligt att komma in på det spåret.”


Vad fick dig att välja bort just flyget?
”När jag försökte väga in mig på olika sätt för att se min fossila belastning blev det uppenbart att det är transporterna som är den största utsläppskällan. För mig stod de för 77 % av de totala utsläppen. Det blir också väldigt tydligt att flygresande står för största delen”, berättar Heidi. Hon gjorde sin sista flygresa i samband med att hon deltog i Mästarnas mästare på SVT 2015.


Hur påverkar det dig att inte flyga längre?
”Det är ganska intressant för många tror ju att det ska vara en stor uppoffring. Jag har ju målet att vara fossilfri till år 2025 och som elitidrottare har jag inga problem att ta konsekvenserna av mina mål”, skrattar Heidi.
”Har man bestämt sig så har man”, säger hon och berättar att det är Parisavtalet som ligger till grund för beslutet. Hon och hennes man Björn Ferry (olympisk mästare i skidskytte) resonerade som så att om hela världen ska ställa om så borde enskilda individer kunna hinna före. Hon ser det inte som en uppoffring att inte flyga, även om det helt klart är en utmaning.
”Jag har inte slutat jobba, jag åker runt och håller presentationer och instruerar armbrytning och hållbarhetsfrågor. Jag lever på mitt personliga varumärke, så resandet är en stor del av mitt liv. Men jag reser med buss, tåg och elbil, och det går bra!”


Vad får du för reaktioner?
”Många tycker att det låter väldigt krångligt, men jag har åkt tåg inrikes väldigt länge. Det var en större omställning för min man. Han gick in på SJ:s hemsida för första gången i sitt liv i samband med att vi bestämde oss för att bli fossilfria”, berättar Heidi.
Att flyga är många gånger enklare menar hon, eftersom man ser destinationen när man kliver på. När det gäller tåg är det inte alltid lika lätt.


”När jag kommer ifrån Umeå och åker från norra Sverige ner till söder, då tuffar allting på, det är sällan förseningar och sådana saker. Men direkt när man kommer till södra Sverige så är det som att man redan ska veta allt, det är dåligt informerat och jag har hamnat på fel ort flera gånger”, säger Heidi och berättar vidare att hon till och med varit på väg till fel land. Hon tycker att det krävs mer av henne som resenär att ta tåget.


Tåget ger tid för reflektion
Heidi tror att det för många kan kännas svårt att bryta en vana och lära sig nya sätt att resa på. Hon tror att ett flygfritt år kan vara ett bra sätt att bryta invanda mönster. Om man lär sig att åka tåg istället har man det med sig som ett alternativ i framtiden. Nu när hon själv vant sig av vid att flyga och har rutin på att åka tåg skulle hon inte vilja byta tillbaka.
”Jag tycker om att krypa ihop på nattåget och jag har mina rutiner. Jag vet var jag ska äta frukost, jag vet vad som ingår i biljetten och har liksom lärt mig de där systemen. Vilka orter som är bäst att mellanstanna på och allt det där som man först måste lära sig” säger Heidi och berättar att hon genom sina tågresor får tid för både reflektion och arbete.
”Jag ser till att boka in telefonmöten, jag lyssnar på alla de där poddarna jag tänkt lyssna på. Att bara sitta och reflektera över livet för mig själv, det gillar jag, jag behöver sådan tid. Flyger man brukar det kännas som om man flyger ifrån själen, man hänger inte ihop riktigt”, berättar Heidi som flugit världen runt och bland annat tagit elva VM-guld i armbrytning.


Vill vara ett föredöme
För tillfället arbetar hon med ett fjällstugeprojekt och hoppas kunna inspirera andra till hållbart byggande. Hon berättar att de ska bygga så hållbart som det bara går, med support från bland annat Sveriges främsta ekohus-arkitekt Maria Block.

Heidi var även nyligen aktuell i tv-serien Storuman forever tillsammans med Björn Ferry. Hon berättar att det var, och fortfarande är, ett mycket givande projekt. Målet är att göra hemorten Storuman till ett föredöme för andra kommuner i Sverige och att Sverige i sin tur ska bli ett föredöme för resten av världen. I fokus för projektet är Parisavtalets mål att hålla den globala uppvärmningen väl under två grader.

”Projektet fortsätter, det hör man ju bara på namnet, Storuman forever”, säger Heidi. Hon berättar att det absolut roligaste och viktigaste med tv-serien var responsen. Hon svarar dagligen på mejl om programmet och ligger flera hundra mejl efter.

”Jag tänker att någon gång nästa år kanske jag kommer ikapp. Det är en enorm respons, den har varit massiv. Det har kommit brev från allt ifrån stora företag till små kedjor, andra kommuner som vill anamma samma koncept, forskare och givetvis en massa privatpersoner”, avslutar Heidi.