Ingmar Rentzhog

Av Maja Rosén, 7 augusti 2018

Foto på Ingmar Rentzhog
Ingmar Rentzhog

Ingmar Rentzhog är entreprenören som gått från att driva företag inom finansbranschen till att kämpa för klimatet på heltid – tack vare Donald Trump. Han är en av de tusen som hittills anmält sig till ett Flygfritt 2019, och kommer att avstå flyget oavsett om vi når målet på 100 000.


Ingmar är uppvuxen i Jämtland och har alltid värnat om naturen, men hans engagemang för klimatet vaknade samma dag som Donald Trump vann valet i november 2016.

”Jag insåg att det inte kommer att komma fram någon världsledande politiker som fixar det här och om inte någon annan, vem ska då göra det?”, berättar Ingmar.

Han lämnade därför sin karriär inom finansvärlden för att istället starta Internetplattformen We Don’t Have Time.

”Omställningen behöver ske nu, vi har inte tid att vänta. Gemene man förstår inte att klimatkrisen är så akut som den faktiskt är, många lever i en tro att det är något långt fram i tiden.”

Ingmar menar att det som skapat snabb förändring i världen är Internetföretag. Målet med We Don’t Have Time är att bli en Internetplattform likt Facebok eller Twitter för de som är bekymrade för klimatet. We Don’t Have Time erbjuder inte lösningarna på klimatkrisen utan bygger istället plattformarna där medlemmarna tillsammans kan komma fram till lösningarna. Tanken är också att man ska kunna trycka på företag och ledare och ge dem feedback.

”Vi hoppas kunna skapa snabb, global förändring genom att samla alla de som redan brinner för klimatet. Då är jag övertygad om att vi får en så pass stor kraft att vi får med oss alla passiva också. Det är så otroligt mycket som görs på så många fronter, men vi jobbar inte tillsammans. Det vi vill bygga är inte en ny klimatrörelse som har en massa åsikter, annat än att det är akut. Det är vår åsikt.”

Vad fick dig att anmäla dig till Flygfritt 2019?
”Det var ganska enkelt, jag avstår flyget oavsett om vi blir 100 000, men jag tycker att initiativet är klockrent. Att själv sluta flyga ger ju en ganska minimal effekt, men om man slutar flyga och dessutom talar om det, och får 100 000 andra att göra samma sak blir det en gigantisk effekt.”

Ingmar tror att just samarbete är lösningen på världens utmaningar och att det dessutom blir mycket roligare om vi hjälps åt.

”Att göra något tillsammans är klockrent, jag tror vi kommer att se mycket sådant i framtiden och det är just sådant vi vill att vår plattform ska ge upphov till”.

Hur många tänker du själv försöka värva till kampanjen?
”Jag lovar att värva tre personer. Genom att värva tre personer var får man det matematiskt att växa och tre personer är inte mycket”, avslutar Ingmar.