Johanna Nilsson

Foto på Johanna Nilsson
Johanna Nilsson

Av Maja Rosén, 13 september 2018
Johanna Nilsson är författaren och designern som brinner för rättvisefrågor. En uträkning på Klimatkontot.se blev den ögonöppnare som ledde till att Johanna nu bestämt sig för att kraftigt minska sitt flygresande. ”Nya vanor innebär inte att din värld krymper, den kommer bara att förändras”, menar Johanna.

Johanna Nilsson har alltid varit intresserad av rättvisefrågor. Som barn blev hon provocerad av svaret ”världen är inte rättvis” när hon påpekade någon orättvisa. ”Jag minns att jag tänkte ’men gör något åt det då’!”, säger Johanna, som redan som ung engagerade sig i olika organisationer, som Röda korsets ungdomsförbund.

Idag är Johanna designer, författare och föreläsare. Hon har ett eget smyckesmärke som heter JohannaN, hon bloggar om hållbart mode och hållbart entreprenörskap, och har skrivit boken Slow fashion. Hon berättar att hennes miljöengagemang bottnar i hennes hjärtefråga social hållbarhet. ”Min ingång är egentligen utifrån social hållbarhet, solidariteten med andra personer. Global solidaritet och rättvisefrågor är min grund. Men allt det här går ju ihop.”

Hållbart mode
Johanna menar att intresset för hållbart mode växer. Idag pratar alla företag om hållbarhet, något som inte är helt oproblematiskt. 
”Vad man lägger för betydelse i ordet hållbarhet är ju väldigt olika. Det är snarare så att det kanske är svårare nu. Det låter som att allt är bra, men det är ju inte det”, säger Johanna. För henne innebär hållbarhet att människorna som arbetar med produktionen ska ha en schysst lön och schyssta arbetsvillkor och att produktionen ska vara skonsam för miljön. Hållbart mode innebär även att vi måste fokusera på hur vi konsumerar. ”Man måste inte bli minimalist, man behöver inte äga bara två plagg. Men vi konsumerar generellt för mycket. Många köper kläder som sedan knappt används.”


Växande engagemang
Johanna tror att det är vanligt att man börjar förändra sin livsstil inom några områden man brinner extra för och att dessa sedan utvidgas i takt med att man etablerar vanor kring dem. Hon tror att det är vanligt att man känner att man inte kan göra allt direkt, men att man blir mer benägen att förändra sin livsstil ju mer man förstår hur världen ser ut. Själv har hon länge fokuserat på hållbart mode och hon har även varit vegetarian sedan hon var sexton år. Den senaste tiden har Johanna börjat reflektera över sitt flygresande. 


”Det här året har jag verkligen känt att ’nu har polletten trillat ner’. Jag flyger alldeles för mycket och jag har förträngt det här väldigt länge. Jag har vetat i många år att det är dåligt men jag har haft väldigt mycket ursäkter. Precis som många andra. Men det här är nästa område jag känner mig peppad på att förändra. Det är som att man får på sig ett par nya glasögon, man börjar se världen på ett annat sätt när polletten har trillat ner. Det som man förut har tänkt varit rimligt blir orimligt.” 
Johanna berättar att hon vid årsskiftet gjorde testet på Klimatkontot.se och då insåg hur stor klimatpåverkan flyget faktiskt har. Det visade sig att hennes flygresor utgjorde merparten av hennes egna utsläpp. 
”Jag kände att ’oj, jag är vegetarian och kommer kanske att vara det hela livet, jag källsorterar, jag funderar väldigt mycket på vad jag konsumerar. Men det spelar ingen roll, jag kan strunta i allt det eftersom det är en så försvinnande liten del av hela kakan. Den stora kakan är att jag flyger’”, säger Johanna.


Hur kändes det?
”Det var en ögonöppnare. Jag hade varit i förnekelse, som många med mig. Man tänker att jag är vegetarian så jag kan flyga. Men här var det svart på vitt att det gör så stor skillnad.” 
Johanna berättar att hon parallellt med denna upptäckt började hitta alternativa sätt att resa på och insåg att det inte betyder att hon måste sluta att resa bara för att hon vill avstå från att flyga. ”Jag älskar att resa och har känt att om jag inte får flyga kommer jag att dö. Men jag började titta och upptäckte att shit vad mycket coola grejer man kan göra.”


För Johanna var det nyttigt att själv uppleva hur det är att få en sådan insikt, eftersom hon själv föreläser om att det inte handlar om att göra avkall. Det handlar om att ersätta saker med något annorlunda. 
”Nya vanor innebär inte att din värld krymper, den kommer bara att förändras.  Det var ganska nyttigt att uppleva det själv. Just det här att jag kanske inte kommer att flyga så himla mycket, kanske inte alls. Men det betyder inte att jag inte kommer att resa, jag kanske kommer att resa mycket längre.”


Vad fick dig att anmäla dig till Flygfritt 2019?
”Jag tror att allt engagemang utgår ifrån gemenskap.  Det är kul att dela det med någon annan, eller med jättemånga andra! Det finns en anledning till att Facebook-gruppen Tågsemester ökat lavinartat. Det är kul att träffa nya människor. Jag tror att man måste ha respekt för att man är en social varelse. Man får inspiration till att resa på ett nytt sätt. Man triggas med andra vilket är skitkul.”


För att få fler att anmäla sig tycker Johanna att man kan göra allt från att bjuda in folk på Facebook som man redan vet är peppade till att ta diskussionen i fikarummet. Hon tycker att det har blivit allt lättare att prata med folk om miljöfrågor. 


”Jag tror att trenden det senaste halvåret bidragit till det. Det är inte alls så längre att man är den där jobbiga personen. Nu finns det någon sorts konsensus om hur det ligger till, vilket gör att det är mycket lättare att vara inspirerande samtidigt som man pratar om miljön.”