Klara Molander

Klara Molander

10 augusti 2018

Klara Molander är den blivande språkläraren som, trots att hon älskar att resa och behöver resa för sitt yrkes skull, har valt bort flyget. Förutom att själv ha anmält sig till Flygfritt 2019 har hon som mål att värva ytterligare 50-100 personer till kampanjen.

Klara berättar att hon gradvis minskat sitt eget flygresande. Till en början bestämde hon sig för att inte flyga inom Europa, men tillät sig att flyga till Kairo för att studera där en termin. Nu har hon bestämt sig för att inte flyga alls mer och vill hon återvända till Egypten i framtiden får det bli utan att flyga. Hon säger att hennes frustration över att det inte händer något ökar för varje år och att hon därför känner att hon själv vill göra mer.

”Jag har ställt om på många andra sätt, börjat äta vegetariskt och jag har aldrig kört bil eller så. Eftersom inte samhället ställer om känner jag att jag måste gå längre, och försöka få med mig fler att göra det också”.

Klara tycker att det känns viktigt att gå före och visa omgivningen att det går att leva utan att flyga.  Visst blir det lite krångligare och tar lite längre tid att inte flyga men på det stora hela går det bra. Klara har bland annat rest till Italien med tåg och under resan fick hon även uppleva Berlin och Prag längs vägen. Hon har också rest till London med tåg och förra året tog hon och hennes man tåget till Frankrike med deras då ettåriga dotter, vilket fungerade jättebra.

Klara tycker att det känns hoppfullt att flyget och dess klimatpåverkan har börjat diskuteras och hon tror att hon i fortsättningen kommer att känna sig mindre ensam om att inte flyga. Hon har, förutom att anmäla sig själv, börjat engagera sig i kampanjen. Hon har bland annat satt upp affischer på flera orter och innan den här intervjun äger rum har vi tillsammans pratat med folk och delat flygblad vid Järntorget i Göteborg.

Du har själv börjat engagera dig i kampanjen, vad fick dig att göra det?

”Det är nog allra mest oron för utvecklingen av klimatet, och en frustration över att det inte händer något. Det är väldigt skönt att få utlopp för det, att göra någonting. Och så känner jag att det här kan nog verkligen göra skillnad. När vi blir 100 000 då spelar det faktiskt roll. Och så tror jag att det kan komma att göra skillnad politiskt också. När vi blir så många tror jag att det sänder en tydlig signal, att människor faktiskt oroar sig så mycket för klimatet att man är beredd att avstå någonting själv”, säger Klara.

Hon berättar att hon tidigare oftast varit tyst när folk berättat om sina flygresor eftersom hon inte velat göra bort någon, och menar att kampanjen är en lättare ingång till samtal om flyget eftersom hon slipper känna sig som en glädjedödare. Två av hennes syskon har redan anmält sig och 30 av hennes vänner på Facebook är antingen anmälda eller har anmält intresse. Klara hoppas kunna värva ytterligare 50-100 personer till Flygfritt 2019.
”Nu när vi delade flygblad och pratade med folk märkte jag att många verkligen oroade sig för klimatet. Det kändes positivt och mycket lättare att få med sig folk än vad jag trodde”, avslutar Klara.

Maja Rosén