Klimatomställningen – så slipper dina barn undan

Lilla Eila läser
Eila läser

Av Maja Rosén, 22 augusti 2018
När jag och min son är ute och går brukar vi prata om vårt drömhus. Det är ett fantastiskt hus: stort men mysigt, tinnar och torn, vattenrutschbana från sovrummen rakt ut i havet. En gigantisk trädgård med vackra blommor, fruktträd, bärbuskar, fontäner och en jättelik damm. Kvittrande fåglar och fladdrande fjärilar. Vi älskar det där huset. Vi vet båda två att vi aldrig kommer att bygga det. Vi har inte råd.

Ibland får jag frågan om det inte är synd om mina barn eftersom de inte får flyga runt i världen. För mig känns det lika otänkbart att flyga på semester som att sätta husplanerna i verket. För att finansiera det där huset skulle vi vara tvungna att belåna oss upp över öronen. Att flyga är att leva över sina tillgångar på samma sätt som ett orealistiskt husbygge. Forskarna är helt eniga om att utsläppen måste minska. Från flyget. Från alla källor. Vi har inte råd att flyga om vi vill ha en beboelig planet.
Inom några decennier måste vi i Sverige ha minskat våra utsläpp av växthusgaser med mer än 90 %, skriver Staffan Laestadius (professor emeritus vid KTH) i sin bok Klimatet och omställningen (borde vara obligatorisk läsning för alla politiker!). En sådan fundamental omställning kommer för många att innebära mycket stora livsstilsförändringar, men är helt oundviklig.
Det finns dock ett enkelt sätt att låta våra barn slippa undan omställningen: genom att låta dem leva hållbart från början! Mina barn kommer inte att behöva ändra sina vanor nämnvärt. De är vana vid att äta växtbaserat, att cykla och att resa kollektivt. Och att hålla sig på jorden. För dem blir det ingen större omställning. Att leva hållbart är inte någon uppoffring i sig. Det svåra är att bryta vanor. 
För att återgå till frågan om jag tycker synd om mina barn som inte får flyga runt i världen? Nej, inte det minsta. Mina barn tillhör sannolikt den mest lyckligt lottade promillen på den här planeten. De är friska. De har människor som älskar dem över allt annat, ett hem, mat på bordet och en säng där de kan somna tryggt om kvällarna. Min högsta önskan är att de ska få fortsätta leva så resten av sina liv. För att de ska få chans att göra det måste fler ställa om. Vi måste alla hjälpas åt.