Maria Soxbo

23 september 2018

Maria Soxbo

Bloggaren och journalisten Maria Soxbo älskar att resa, men för henne var det ett enkelt beslut att anmäla sig till Flygfritt 2019. ”Just nu går det inte att flyga miljövänligt och då får alla vi som inte absolut måste flyga helt enkelt sluta med det”, säger Maria.

Maria Soxbo är en norrländsk frilansjournalist som sedan snart tjugo år tillbaka är bosatt strax utanför Stockholm. Hon kombinerar skrivande med att blogga om inredning och hållbarhet under namnet Husligheter. ”Jag är också en pälsdjursallergisk tvillingmamma med ogröna fingrar och en passion för Gotland om man vill ha en lite mer detaljerad bild av mig”, säger Maria.

Hur uppstod ditt klimatengagemang?

”Det känns nästan klyschigt att säga att det uppstod när jag fick barn, men det tog i alla fall fart då. Jag är uppväxt med en mamma som arbetade som meteorolog, så väder och klimat har alltid funnits med i mitt liv på något sätt. Jag var en sådan där unge som skällde på sin pappa när han diskade under rinnande vatten på 1980-talet.”

När Maria själv fick barn började hon intressera sig mer för material, gifter i vardagen och för hur vi långsiktigt ska ta hand om planeten så att den kan gå i arv till nästa generation i lika fint skick som när vi själva använde den.

”Då började det också sippra in mer och mer hållbarhetsfunderingar i bloggen, och numera är det en naturlig och uppskattad del av innehållet. Jag lär mig saker varje dag, både genom att skriva om det och genom mina läsares kommentarer. Efter den omskakande sommarens hetta och torka känns klimathotet dessutom oerhört påtagligt, nu går det inte att strutsa längre. Alla måste ta sitt ansvar.”

Vill låta jordklotet återhämta sig

Maria berättar att hon älskar att resa och att uppleva nya platser. Hon och hennes man reste relativt mycket innan de fick barn och besökte såväl Europa som USA, Sydafrika och Australien tillsammans.

”Jag sväljer hårt så här i efterhand när jag tänker på vilka koldioxidutsläpp vi gjorde oss skyldiga till, men samtidigt hade jag inte velat ha de resorna ogjorda eftersom de gav mig minnen för livet. Jag hoppas verkligen att det finns möjlighet för mina och alla andras barn att också upptäcka världen. Men det är inget snack om saken – tyvärr måste vi alla trycka på pausknappen för nöjesresor och onödiga affärsresor med flyg NU för att vända den negativa klimatspiralen.”

Maria menar att vi måste låta jordklotet återhämta sig medan vi tänker ut andra sätt att ta oss runt i världen på utan att förstöra den. Hon tror inte att det är omöjligt att långflyga miljövänligt på sikt.

”Men just nu går det inte att flyga miljövänligt och då får alla vi som inte absolut måste flyga helt enkelt sluta med det.”

Maria berättar att hon och hennes familj köpte ett hus på Gotland för åtta år sen och att de sedan dess förlagt i princip alla deras semestrar dit. Att husköpet lett till minskat flygande var inte ett aktivt beslut, snarare en samvetsbonus. Sedan dess har hon gjort ett fåtal flygresor privat, bland annat till London för att hälsa på vänner. Däremot har hon rest en del i jobbet.

”Där känner jag att många flygresor varit helt onödiga – särskilt inrikes. I år har jag medvetet tackat nej till affärsresor som kräver flyg eller tagit tåget istället, och det har gått alldeles utmärkt. Man får ha mer framförhållning och tidsmarginaler förstås, men det GÅR om man anstränger sig. Genom noggrann planering har jag undvikit åtminstone tre flygresor bara i år.”
Maria tror att oändligt många affärsresor skulle kunna undvikas om man istället använde sig av skype och andra digitala möjligheter. ”Hur ofta måste man egentligen ha ett möte där man sitter i samma rum?”, säger hon.
Vad fick dig att anmäla dig till Flygfritt 2019?
”För att klimatet är vår tids största utmaning, och det gör mig rent ut sagt förtvivlad att klimatfrågan inte ens fanns med bland topp tio frågor som avgjorde hur väljarna lade sina röster. Jag hoppas innerligt att politikerna tar sitt ansvar ändå, även om det är en fråga som ofta innebär obekväma och impopulära beslut. Att ha ett flygfritt år är inte svårt, mängder av människor håller sig på marken av olika skäl, så att ställa upp på den här utmaningen var en no-brainer. Jag ser fram emot att inte låta det begränsa mig, utan istället bli en riktigt skarp reseplanerare!”
Hur ska du värva fler till Flygfritt 2019?
”Genom att högljutt berätta om mitt beslut varje gång jag får chansen. När någon frågar vad jag ska göra på semestern, när jag får ett jobbuppdrag som innebär en resa, när någon annan berättar om kommande flygresor de ska göra. Jag tror vi måste våga göra flyget till ett tabubelagt val under en period framöver, att vi ska känna att vi måste försvara vårt val att ta flyget istället för att stanna på marken. Alldeles för länge har det varit självklart att flyga, nu måste det bli lika självklart att inte göra det. Så jag kommer att vara den där jobbiga typen som ifrågasätter andras val. Och så ska jag försöka värva minst 10 personer till kampanjen, både via min blogg och via vänner och familj”, avslutar Maria. 

Maja Rosén