Marit Bergman

Foto på Marit Bergman
Marit Bergman

Av Maja Rosén, 23 december 2018
Artisten Marit Bergman har redan haft ett flygfritt år och är nu redo att ta sig an ännu ett. Hon tror att vi är på väg att uppnå den kritiska massa som behövs för att skapa nya normer och kollektivt vända samhället. ”Istället för att bara stanna vid ångesten försöker jag på något vis visualisera rubrikerna om fyra år. När de första rubrikerna kommer som säger att ’vi har lyckats vända det’.”

Marit Bergman berättar att hon, som så många andra, varit medveten om att flyget innebär mycket stora utsläpp. Hon har därför undvikit en och annan nöjesresa med flyg, men det var inte förrän hon gjorde en uträkning av sina klimatutsläpp som hon verkligen insåg hur stor skillnad det gör att avstå från att flyga. ”Jag gjorde en klimatkoll på nätet och då stod jag mig ganska bra. Jag har ingen bil, jag äter inte kött, köper inte jättemycket nytt, bor i lägenhet i ett Svanen-märkt hus och allt det där. Flyger jag inte så klarar jag mig, men lägger jag till en flygresa då är det ju kört.” Det senaste året har Marit varit gravid och haft en liten bebis. Enda gången hon behövt fundera över om hon skulle välja flyg eller tåg var när hon skulle till Piteå för att hålla en föreläsning. Hon bestämde sig för tåget. ”Det blev ju såklart lite krångligare men det gick det med. Så då hade jag redan klarat ett flygfritt år. Jag tänkte lägga upp en post om det bara för att fira mitt första flygfria år som vuxen. Men sedan började jag fundera på om jag ska våga lova att inte flyga nästa år också och kom fram till att ’ja, men det är klart som fan, det är bara ett år’. Men sedan kanske det blir ett år till och ett år till och ett år till.” En annan händelse som påverkat Marit i hennes beslut var när hon i somras satt på en buss på väg till Göteborg med sin nyfödda bebis i famnen. Genom fönstret såg hon att det var ett fint, dimmigt ljus ute. ”’Åh vad fint det är’, tänkte jag. Sedan började jag känna brandlukten. Det blev som en krock mellan att sitta med det här varma lilla knytet i famnen, som man har gett ett liv för att hon ska få en framtid, och samtidigt känna den omedelbara effekten av det vi håller på med. Det blev ett uppenbarelsemoment för mig.” Marit tycker att Greta Thunberg uttrycker sig så bra när hon säger ”ni säger att ni älskar era barn men ni gör ert bästa för att förstöra deras framtid”. ”Men det gäller ju att få till den där förståelsen mellan sitt eget handlande och det stora hela, och det är svårt när man bara är en person, tänker jag. Det är ju så himla lätt att tänka att det inte spelar någon roll vad just jag gör. Men när det gäller flyget blir ju sänkningen som en person kan göra faktiskt ganska enorm. Det blir ju också en ganska lätt livsstilsförändring att göra. Det är bara att strunta i att boka den resan.”

Har du tänkt på klimatet länge?
”Jag läste Mark Lynas bok (Sex grader: vår framtid på en varmare jord) när den kom (2008), och det var väl början till min personliga klimatångest på något vis. En annan bok som påverkat mig mycket är en bok om turism (Välkommen till Paradiset: reportage om turistindustrin) av Jenny Dielemans. Det var också en sådan bok som fick mig att verkligen tänka till. Sedan är det inte förrän nu som den insikten verkligen har sjunkit in, men det var de böckerna som fick mig att undvika slentrianflygandet.” Marit berättar att hon tidigare försökt blunda för klimatet eftersom det är så tungt att ta in. Att en del av henne önskat att det ska visa sig att klimatförnekarna har rätt. Nu har hon slutat blunda, men försöker istället visualisera en positiv framtid. ”Istället för att bara stanna vid ångesten försöker jag på något vis visualisera rubrikerna om fyra år. När de första rubrikerna kommer som säger att ’vi har lyckats vända det’. Det är något i en som tidigare har tänkt att det är omöjligt – det ekonomiska systemet vilar på konsumtion, vilket är hela roten till att det här inte funkar. Men på något vis känns det som att vi är på väg att uppnå den kritiska massan som behövs för att samhället kollektivt ska kunna vända och skapa en ny norm och nya beslut som kommer att kännas självklara.” Marit menar att normer har förändrats förut, om än kanske inte så snabbt som krävs nu. Men med tanke på att vi idag har möjlighet att nå ut snabbt genom Internet känner hon sig ändå hoppfull. Marit tror att om tillräckligt många fattar den här typen av beslut och går ut med dem offentligt kommer även politikerna att agera. ”Skapar man en rörelse som klart och tydligt visar att ’ni kommer inte att kunna sitta kvar vid makten nästa val om ni inte skärper er med det här’ så är det klart att de kommer att ändra sina beslut då med.”

Hur kommer det att påverka dig att välja bort flyget under ett år? ”Jag har sedan länge inte flugit inrikes, förutom när jag har haft jobb långt upp i norr. När jag rest till Piteå och norrut har jag flugit. Men i år när jag skulle dit tog jag ju nattåget och det gick bra. Jag har någon gång i ett svagt ögonblick lovat mitt stora barn att vi ska åka på solsemester någon gång, så det kommer ju att vara en grej vi kommer att behöva prata om. Men då tänker jag att han kommer att vara skitnöjd med att åka till Öland.” Marit berättar att hon funderat mycket över flyget och har fått en annan syn på resande. Hon tror att den eventuella glädjen hon skulle få ut av en flygresa skulle ätas upp av ångesten kring den. ”Min nya dröm har blivit att, när barnen är stora och har flyttat hemifrån, göra en Jordenruntresa med tåg och eventuellt någon båt. Jag hörde något reportage om att de håller på med någon ny teknik för båttrafik där man kommer att kunna använda sig av vindkraft på något sätt. Så min tanke på att någon gång kunna resa långt och till en plats man inte varit på tidigare behöver inte vara helt nedlagd, det är bara att man måste göra det på något annat sätt.”

Hur känner du inför att ha fattat beslutet att ta ett flygfritt år?
”Det känns jätteskönt! Det känns väldigt positivt. Jag ligger ju fortfarande vaken på nätterna och undrar hur fan det ska gå med klimatet, men det känns som att man gör någonting. Just för att flyget släpper ut så mycket blir det en sådan tydlig effekt. Så den här maktlösheten jag har känt är på väg att försvinna lite. Jag känner också att även om jag kanske inte är jordens största influencer, så har jag ändå en skara människor som följer det jag gör, och de som följer mig är ofta vuxna människor vars beslut har vikt.” Marit menar att även den som inte har en massa följare på Instagram eller en stor publik har stora möjligheter att påverka andra. ”Jag har en kompis, en ung tjej som är 18 år, som nyligen postade att hon inte skulle flyga någonsin mer i sitt liv om inga tekniska lösningar kommer. Då sätter hon frön i människor omkring sig. Hennes familj vill ju hennes framtids väl och då börjar ju såklart de också att fundera.”

Hur ska du göra för att påverka fler till att ta ett Flygfritt 2019?
”Jag håller på och filar på en text som jag ska publicera. Sedan engagerar jag mig i en grupp som heter Music for future. Där pågår just nu diskussioner om flyget, och fler och fler säger att ’ett år ska man väl klara’. Om man tänker att man aldrig mer ska flyga får nog många lite panik, men om man tänker ett år i taget tror jag det blir lättare för folk.”