Max Gustafson

Foto på Max Gustafson
Max Gustafson

Av Maja Rosén, 1 december 2018

Satirtecknaren Max Gustafson menar att vi inte kan förlita oss på politikerna och marknaden om vi ska lyckas lösa klimatkrisen. ”Vi behöver hitta styrka i varandra, göra aktioner och jobba på alla plan. Att bara sitta hemma och ha ångest mår folk dåligt av.Vi har makten i våra händer att förändra, om vi verkligen försöker.”

Häromveckan gick satirtecknaren Max Gustafson ut med att han bestämt sig för att sluta flyga helt tills vi har klarat klimatkrisen. Han skrev på sin Facebook-sida att han hoppas fler går i samma tankar.

Vad fick dig att gå ut med det här beslutet just nu?

”Jag hade egentligen lika gärna kunnat göra det för fem år sedan. Senaste gången jag flög var för två år sedan och innan dess hade jag inte flugit på fem år av klimatskäl. Jag hade redan ställt in mig mentalt på att inte flyga mer, men någon gång måste man ju ta beslutet. Genom att gå ut med det officiellt blir det tydligare för en själv och för andra också. Förhoppningsvis kan jag inspirera andra att ta samma initiativ.”

Hur såg dina flygvanor ut tidigare, har du alltid tänkt på klimatet kopplat till flyg?

”Jag tror att det var någonstans runt millennieskiftet som jag förstod hur flyget påverkar klimatet. Då hade jag inte flugit så mycket men jag gjorde det under några år där, man är ung och ska backpacka, så då stack jag iväg jorden runt. Jag bodde i Kina ett tag med och då fick man ju flyga lite.”

När gick klimatkrisens allvar upp för dig?

Det var då, för 18 år sedan. Jag började få klimatångest runt 2005. Jag har gamla serier som jag tecknade då, där min seriefigur går och nojjar jättemycket över klimatförändringarna. Så det var tankar jag hade ganska tidigt.”

Du ritar många klimatrelaterade serier, brukar du få många reaktioner på dem?

”Förr var det tråkigt lite reaktioner på miljöserier. Det har varit som ett konstigt särintresse som människor i gemen inte kunnat relatera till, vilket är väldigt konstigt. När jag tecknar om andra ämnen, som politik, så får det väldig spridning. Men jag tycker att jag har märkt en skillnad de senaste två, tre åren. Ibland kan jag känna att människor är så fantasilösa att de själva måste se naturen förändras innan de kan förstå allvaret. Efter sommaren vi haft vaknade en del, men i det här läget borde vi ha bred civil olydnad.  Vi borde verkligen ta tag i det här och inte förlita oss på att marknaden och politikerna kommer att lösa klimatkrisen.”

Är civil olydnad något du själv ägnat dig åt?

”Jag har varit med i en del olika miljöorganisationer. Jag har väldigt många engagemang, jag blir nästan utmattad av det.  Just nu är jag mest engagerad i Momentum, organisationen bakom Jeremy Corbyn i England. Det är en rörelse för jämlikhet som vi nu tagit till Sverige och ett av våra mål är att komma tillrätta med klimatförändringarna. Vi har bara funnits sedan i våras. Innan valet var vi bland annat ute mycket och kampanjade för att få människor i socialt utsatta områden i Göteborg och i hela landet att rösta.”

Hur gick det?

”Med de resurser vi hade gick det väldigt bra. Vi var ute i alla förorterna i Göteborg och valdeltagandet ökade faktiskt med några procent i de områdena, sedan vet vi inte om det är vi som påverkat det. Men vi pratade med hundratals och delade ut tusentals flygblad.”

Fick ni bra respons? ”Ja, framförallt när vi pratade med SD-människor och så. De här stackars människorna som ingen annan vågar ta i, det är dem man behöver nå.”

När vi pratar med folk har vi märkt att många inte känner till hur allvarlig klimatkrisen är, eller tror att tekniken är lösningen…

”Många förstår inte hur vårt ekonomiska system i världen ser ut. Vi har ett gigantiskt oljeberoende i vår värld, och vi har en industri som kämpar emot förnyelsebar energi för att fortsätta i de gamla gängorna.  Förstår man inte hur kvartalskapitalismen fungerar är det lätt att tänka att tekniken kan lösa allt, men vi behöver revolutionera vårt system.”

Vad tycker du att man ska göra om man går runt och känner ångest över klimatet men väntar på att politikerna ska ta tag i det här?

”Man måste försöka komma över apatin, vilket inte är helt lätt. Klimatångest på ett personligt psykologiskt plan kan vara förlamande. Jag tror att man först måste acceptera att vi faktiskt är inne i klimatförändringar. När man har accepterat det tror jag det är lättare att ta tag i det. Vi behöver hitta styrka i varandra, göra aktioner och jobba på alla plan. Att bara sitta hemma och ha ångest mår folk dåligt av. Vi har faktiskt makten i våra händer att förändra, om vi verkligen försöker.”

Varför tycker du att det är viktigt att förändra din livsstil på ett individuellt plan? En del menar att det är politikerna som ska lösa det här och att man inte kan lägga ansvaret på individen…

Hela samhället består ju av individer. Det är klart att politiker har mycket ansvar men vi lever i en värld där marknaden inte vill att politikerna ska ha något inflytande.  Ju mer privatiserat samhället blir, desto mindre inflytande har politiken. Jag tror inte riktigt att folk förstår hur vinstdrivet det mesta är i vårt samhälle är. Att vi har allt färre verktyg för att reglera marknaden och fossilindustrin. Vi behöver sätta press på både politiker och näringsliv.”

Har du några fler tankar om klimatet som du vill dela med dig av?

Jag tycker generellt att vi behöver divestera. Vi måste flytta alla investerade pengar från fossilindustrin. På ett personligt plan kan man påverka sin skola, sitt universitet, sin stad eller sitt företag och se till att man själv inte har fonder eller aktier i fossilindustrin.  Dessutom bör sjunde AP-fonderna omedelbart sluta investera i fossilindustrin. Det finns mycket att säga. Men i slutändan är det så att pengar styr världen och finns det inga pengar i branschen längre… man får ju snacka branschens språk så att säga.”

Slutligen, känner du dig tyngd av ditt beslut att inte flyga mer? ”Inte det minsta. I somras åkte jag på tågsemester till Österrike med min familj, vi har två små barn, och det var jättemysigt.  Vi har ju hela Europa på tågavstånd, vi har fjällen. Vi har så mycket man kan se.”

Kommer du att värva fler till Flygfritt 2019? Jag kommer att posta om kampanjen på Facebook och försöka värva folk den vägen.