Mikael Kilter

Foto på Mikael Kilter
Mikael Kilter

Av Mikael Kilter, 12 september 2018
Mikael Kilter har övergett moderaterna och efterfrågar ett mörkgrönt politiskt ledarskap. I väntan på det gör han vad han kan för att påverka utvecklingen. ”Vi har förirrat oss i den globala världen där allt är oändligt och allt är tillgängligt och man kan göra allt möjligt utan följder. Vi måste utgå ifrån miljön. Det är utsläppen som räknas”, säger Mikael.

Mikael Kilter har alltid värnat om naturen och engagerade sig i miljöfrågor redan som barn.

”Vi hade miljösortering tidigt i Umeå där jag växte upp. Jag blev tokig på att folk gjorde fel hela tiden så jag skrev ihop en egen lapp där jag skrev med de vanligaste misstagen och så. De tyckte den var så söt så den fick sitta kvar under många år”, berättar Mikael.

Sedan dess har hans miljöengagemang gått i vågor. Mikael är civilingenjör i rymdteknik och tror att även det bidragit till hans förståelse för miljön. ”Man får perspektiv för planeten om man arbetar med rymden”, säger Mikael, som idag arbetar som VD för elbilpoolsföretaget Move About. Move About finns på 21 orter från Östersund i norr till Kristianstad och Helsingborg i söder. De vänder sig framför allt till organisationer och 10 000-tals anställda runt om i landet har tillgång till deras bilar. På flera orter har de så kallade solcarports som gör att bilarna blir självförsörjande på solenergi.
”Det bästa för klimatet är att gå eller ta cykel eller kollektivtrafik. Men när man måste ha bil ska man köra poolelbil på lokalproducerad, förnybar energi”, säger Mikael.  


Själv vill han leva som han lär och äger ingen egen bil. Han har klimatkompenserat sina flygresor sedan 2005 men tycker inte längre att det är tillräckligt. Mikael menar att om utsläppen från flyget ska minska måste vi flyga mindre.


”Det är farligt att tro att tekniken kommer att lösa det. Det vet jag som ingenjör. Jag gillar att resa och har flugit mycket i mina dagar och jag skulle bli överlycklig om det gick att flyga på ett miljövänligt sätt. Men det är bara att inse att det är en chimär.” 


Mikael tycker att vi måste tänka om och att vi inte kan utgå från våra behov och vad vi vill göra. 
”I det gamla bondesamhället kastade man aldrig något. Vi har förirrat oss i den globala världen där allt är oändligt och allt är tillgängligt och man kan göra allt möjligt utan följder. Vi måste utgå ifrån miljön. Det är utsläppen som räknas.”


Flygfritt 2019
Mikael hörde första gången talas om Flygfritt 2019 på Klimatriksdagen i våras. Han ville tänka efter ordentligt innan han anmälde sig för att inte lova något han inte kan hålla. Nu har han bestämt sig för att inte bara anmäla sig utan även vara med och sprida kampanjen. Nu i lördags var Mikael till exempel med och delade flygblad och pratade med folk under klimatmarschen Rise for Climate Action i Göteborg.
”Många vet att jag har rest mycket i mina dagar. Mina vänner kommer nog att reagera på att jag anmält mig”, säger Mikael.


Vad fick dig att anmäla dig till kampanjen?
”Det var flera skäl. Tiden är verkligen mogen, det är brådskande att göra stora förändringar. Jag anmälde mig dels för egen del men framförallt för att inspirera andra. Jag vill visa att det är möjligt, även om man reser mycket och har ett arbete som kräver resor. Vi måste göra det här nu. Det är våra barns framtid det handlar om. Jag vill inte ge dem en helt förfallen värld och säga att jag visste vad som hände men inte gjorde så mycket åt det. Jag vill kunna säga att ’pappa gjorde i alla fall allt han kunde’.”


Mikael har tidigare varit engagerad i moderaterna men efterfrågar idag ett mörkgrönt parti. Han menar att det saknas politiskt ledarskap i de här frågorna och tror att politikerna behöver känna ett starkt tryck underifrån om de ska våga göra något. 


Hur många ska du själv försöka värva till kampanjen?
”Jag ska definitivt få med fler. Jag kan säga två siffror. I första läget har jag personligen tänkt försöka påverka så att åtminstone femtio personer hakar på. Sekundärt kommer jag att vilja att många fler hakar på också, så kanske ett par hundra i våg två. Det ska bli så roligt att visa andra att man kan ha det bra ändå, det är överflödigt med flyg”, säger Mikael.