Ola Nilsson

Av Ola Nilsson
22 december 2019

Ola Nilsson

Ola Nilsson

Jag vill uppmuntra alla jag känner att testa något som kan upplevas som en extrem begränsning av livsstil, men som för majoriteten av jordens befolkning är en självklarhet: att INTE flyga.

I skrivande stund sitter jag på ett danskt tåg i Tyskland, på räls ner mot södra Spanien. Det kommer ta mig två dagar att komma dit och jag betalar långt mer för de 16 tågbiljetterna t&r än jag skulle gjort för en flygbiljett. Men för att citera Karin Boye: ”det är vägen som är mödan värd.”
Min senaste flygresa var en returresa från Berlin i maj (jag tog tåg och buss ner). Det blev totalt två flygresor 2019. Det kommande året vill jag hålla mig på jorden.

Det är såklart en principfråga. Men det är också motiverat av min nyfikenhet att utforska nya mönster och möjligheter. Självklart är Greta Thunberg och hela klimatrörelsen en enorm förebild och inspiration. Jag är medveten om att hon vänder sig till makthavare när hon säger ”how dare you!”, men eftersom det personliga är politiskt så är det politiska också personligt. Hennes ord ringer därför loud and clear på ett personligt plan.

Låt mig poängtera: jag ser mig som en global människa och är inte emot resande. Tvärtom så har jag haft privilegiet att kunna resa väldigt mycket i mitt liv. Jag har varit i över 40 länder, på alla kontinenter. Sammanlagt blir detta dock ett helt oproportionerligt individuellt koldioxidavtryck bara från mitt resande (för att inte räkna in all övrig konsumtion!).

Min intention är inte att döma någon som flyger. Det har jag verkligen ingen rätt att göra med min egen track record och avtryck. Snarare vill jag dra ett streck i sanden för min egen del. Hur kan jag fortsätta att se världen, utan att bidra till ett ohållbart klimatavtryck längs vägen?
Jag älskar att möta olika kulturer, länder, folk och platser. Jag vill fortsätta att resa och upptäcka. Den stora skillnaden är att jag nu kommer att utforska både platser och resvägar i långt större utsträckning. Jag kommer vilja segla över Atlanten. Jag vill besöka östafrika. Jag vill gärna ta den transsibiriska rutten till Asien.

Tidigare såg jag det som jobbigt, störigt och ansträngande med byten och mellanlandningar på långa flygresor. Nu blir jag mest fascinerad över olika anslutningar och rutter med många byten ner genom Europa. Jag imponeras också av berättelser som fellow travelers delar med sig av från flygfria resor jorden runt. Resetiden dras ut och får bli en större del av upplevelsen. Det öppnar för en annan närvaro och njutning i stunden.

Mänskligheten har i alla tider funnit vägar där det funnits en vilja. Det finns olika vägar och det går att välja. Nu väljer jag flygfritt. Det är en spännande resa!

Kanske vill du också följa med på resan? Eller så kan du dela med vänner som skulle vilja vara med bland oss som undersöker hur det är att hålla sig på jorden under det kommande året.