Petra Hagelin

21 augusti 2018

Petra Hagelin

Petra Hagelin har varit engagerad i klimatet sedan hon läste Pandatidningen på mellanstadiet. Hon har flugit en enda gång och tyckte att det kändes helt fel. Hon värderar tid med familjen högre än pengar till dyra resor och frågar sig varför man ska resa långt när lyckan finns hemma.

Petra Hagelin gjorde sin första – och sista – flygresa 1994. Hon försökte intala sig att det inte spelade någon roll om hon flög eftersom alla andra ändå gör det, men ångrade sig efteråt.
”Jag tänkte att alla andra flyger ju, det är inte så farligt.  Så vi reste men när jag kom hem kände jag att nej, det här var inte rätt. Det kändes jättefel så sedan dess har jag inte flugit. Jag tycker inte att jag har rätt att ta så mycket klimatutrymme”, säger Petra.
Hennes klimatengagemang uppstod redan på mellanstadiet. Hon läste en notis om klimatet i Pandatidningen som Världsnaturfonden gav ut och sedan dess har klimatfrågan funnits med henne genom livet. Petra, som idag är 45 år, berättar att folk brukade tycka att hon var konstig som avstod från att flyga för klimatet, men att reaktionerna börjat förändras på senare tid. 
”Det är jättestor skillnad. Då tyckte alla att jag var en kuf, men nu får jag mer reaktionen att ’nämen gud vad bra, vad härligt, jag borde kanske inte heller flyga så mycket’.”


Hur har det påverkat dig att inte flyga?

”Det är inte så att vi aldrig gjort saker. Man måste inte flyga för att det ska vara värt något”, säger Petra. Hon berättar att det viktigaste för henne är att man får tid för varandra, och att hon hellre gör små utflykter och har tid att leva än jobbar jättemycket för att ha råd med dyra resor.

”Jag uppskattar de små sakerna, det som är nära. Jag tittade på Mandelmanns (TV4-serie) en gång och han sa, ’varför ska man resa långt när lyckan finns hemma?’. Jag tycker det är ett jättebra citat. Jag behöver inte fly från mitt liv, jag behöver inte åka bort. Det kanske är provocerande att säga men jag tror att om man kan inrätta sitt liv så att man mår bra, då har man inte samma behov av att åka hit och dit.”

Petra är engagerad i omställningsrörelsen och försöker uppmuntra till att bryta normen. Hon tror att det är viktigt att visa att det går att leva annorlunda. Hon menar att det inte heller räcker att välja EN sak som är bra för klimatet.

”Det är förbi nu det här med att man kan välja tycker jag. Det går inte att fundera över vad som gör mest klimatnytta, det är bara att köra allt!”

Hur kommer det sig att du anmält dig till Flygfritt 2019?

”Jag blev jätteglad när jag såg kampanjen eftersom jag är så engagerad i de här frågorna. Vi pratar mycket om det privat med kompisar och arbete och så, det kändes bara självklart.”

Petra tror att ett flygfritt år kan vara ett bra sätt att komma igång, och att man när man väl har börjat förhoppningsvis inser att det inte behöver vara så svårt och vill göra mer.

”Det handlar inte om att avstå, det handlar om att leva på ett annat sätt”, säger hon.

Hur många tänker du försöka värva till kampanjen?

”Jag tror att jag har fått med några stycken. Jag har bjudit in vänner som jag kan tänka mig är intresserade men nu tänker jag att jag ska bjuda in alla mina vänner! Man har ju vänner som flyger jättemycket och det vore ju absolut det bästa om de gick med!”