Reflektioner

Foto: Tai’s Captures / Unsplash

Why we need to stay on the ground

Av Maja Rosén, 5 maj 2020
Maja Rosén medverkade som en av talarna i ett digitalt TEDx-evenemang. Se talet nedan eller läs talet på svenska eller engelska här.

Olle om året 2019

2021 – Då många inte flyger

Av Maja Rosén, 8 september 2020
När jag röjde bland gamla papper häromdagen hittade jag den här texten av min son Olle som fått i skoluppgift att skriva ner sina tankar inför 2019. Han har skrivit… Läs vidare här.

Foto på Carl Hamnesjö

Reflektioner från en Flygfri långresenär

Carl Hamnesjö, 4 januari 2019
Hur långt kan vi ta oss utan att flyga? Förra året började jag undersöka detta då jag bestämde mig för att helt skippa flyget under den långa backpacker-resa jag länge drömt om. Det slutade med 10 månader jorden runt, på land och över hav. Läs vidare här.

Foto på Samuel Plumppu

Hur dina samtal kan väcka klimatengagemang

Av Samuel Plumppu, 16 december 2018
Vad gör att vissa konversationer ökar intresset för klimatet, samtidigt som andra slutar innan de knappt har börjat? Hur kan dina samtal väcka klimatengagemang samtidigt som du lär dig nya saker? Ett givande samtal med några studenter fick Samuel Plumppu att fundera. Läs hans tankar om samtalet. Läs vidare här.

Citat av Johan Norberg

Försvar av en ohållbar livsstil är första steget mot klimatinsikt

Av Maja Rosén och Samuel Plumppu, 27 november 2018
”Att avstå från att flyga räddar inte världen – bara vårt samvete”, skriver Johan Norberg i Aftonbladet den 20/11 och syftar på vår kampanj Flygfritt 2019 vars mål är att få 100 000 svenskar att avstå flyget nästa år. Läs vidare här.

Dags att prata om klimatet

Av Maja Rosén, 13 november 2018
I söndags bjöd jag och Lotta Hammar in Styrsöborna till ”Klimatprat på Styrsö”. Restaurang Båtebacken bjöd på lokal och hembakade kakor och vi på en föreläsning om klimatet och kampanjen Flygfritt 2019. Läs vidare här.

Eila ser en löpsedel med sin familj på bild

Goda grannar

Av Maja Rosén, 13 november 2018
Igår var jag och min familj med i ett reportage i Göteborgs-Posten. Det handlade om att vi försöker leva så klimatvänligt som möjligt i vår familj och kampanjen nämndes bara i förbifarten. Läs vidare här.

Wittgensteins harank

Sinnesro – en tolkningsfråga

Av Maja Rosén, 2 november 2018
Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan, och förstånd att inse skillnaden.” Det här klassiska receptet på sinnesfrid brukade jag förr ta till när min klimatångest kändes outhärdlig. Men friden uteblev alltid. Nu vet jag varför. Läs vidare här.

Foto på Olle

Hur ska jag trösta Olle?

Av Maja Rosén, 24 oktober 2018
Det här är Olle. Han är nio år och full av förväntningar inför framtiden. Han drömmer om att utbilda sig till marinbiolog, om ett hus på landet och om att själv bli förälder en dag. Läs vidare här.

Maja Rosén är med i Aftonbladet Morgon

Aftonbladet morgon – funderingar

Av Maja Rosén, 21 oktober 2018
I torsdags medverkade jag i Aftonbladet Morgon. Sedan dess har jag funderat en del över samtalet. Jag känner en stor tacksamhet över att jag fick medverka och sprida kampanjen Flygfritt 2019. Samtidigt är jag inte säker på att det framgick hur viktigt det är att vi avstår från att flyga. Läs vidare här.

Bild på ett A? och ett B?

A eller B?

Av Maja Rosén, 5 oktober 2018
Fiktion: Tredje världskriget har brutit ut. Världen befinner sig i en akut kris. Att flyga innebär att du riskerar ditt eget och dina barns liv. Vad gör du? Läs vidare här.

Tropiskt paradis

Vem vill vara en glädjedödare?

Av Maja Rosén, 22 september 2018

Vid oräkneliga tillfällen de senaste tio åren har jag besvärat suttit tyst när människor omkring mig pratat om sina flygresor. Trots det har jag oftast inget sagt. Vem vill vara en glädjedödare? Läs vidare här.

Bild på sidor i en bok

Hopp

Av Maja Rosén, 14 september 2018
Hopp är definitivt inte detsamma som optimism. Det är inte övertygelsen att något kommer att sluta bra. Men förvissningen om att något är betydelsefullt, oberoende av hur det slutar. Det är det hoppet, framför allt, som ger oss styrkan att leva och ständigt pröva nya lösningar. Läs vidare här.

Elia läser en bok

Klimatomställningen – så slipper dina barn undan

Av Maja Rosén, 22 augusti 2018
När jag och min son är ute och går brukar vi prata om vårt drömhus. Det är ett fantastiskt hus: stort men mysigt, tinnar och torn, vattenrutschbana från sovrummen rakt ut i havet. Vi älskar det där huset. Vi vet båda två att vi aldrig kommer att bygga det. Vi har inte råd. Läs vidare här.

Bild från Svt Nyheter

Värre än värst

Av Maja Rosén, 14 augusti 2018
Flyget är inte värst! I varje fall inte mitt eget flygande! Det är ett vanligt sätt att försvara sitt flygresande på, om än formulerat i otaliga varianter. Någon har en granne som flyger dubbelt så ofta som en själv, en annan menar att det är lastbilstransporterna som är det verkligt stora problemet. Läs vidare här.

Pingviner

Är du en groda eller en pingvin?

Av Maja Rosén, 6 augusti 2018
Det var en gång en groda som tog sig ett bad i en kastrull med vatten. Någon satte på plattan, vilket gjorde grodans tillvaro allt mer behaglig. Lojt simmade den runt och njöt av det allt varmare vattnet. När vattnet väl började koka var grodan död sedan länge. Läs vidare här.

Maja Roséns uträkning om hur vi kan värva 100 000 flygfria

Från virkade örhängen till Nyhetsmorgon

Av Maja Rosén, 30 juli 2018
När jag var på väg till Göteborg för att medverka i P4 häromdagen sa min son till mig att han tycker att jag är så modig. Under resan insåg jag att jag faktiskt känner mig både modig och ganska stolt över vad vi hittills åstadkommit. Läs vidare här.

Björnsängen på Nordkoster

Att skifta perspektiv snarare än att avstå

Av Maja Rosén, 23 juli 2018
Under vår tältsemester på Nordkoster förra veckan slog det mig att vi på sätt och vis gjort ett olyckligt ordval i vår kampanj. Den handlar ju om att avstå från att flyga för klimatets skull, vilket riskerar att signalera att man nödvändigtvis går miste om något. Läs vidare här.

Att skämmas räcker inte

Av Maja Rosén, 8 juli 2018
Är utsläppen från Thailandssemestern flygbolagens, politikernas eller resenärernas ansvar? Läs vidare här.

Hur en flygkampanj blir till

Av Maja Rosén, 24 juni 2018
När jag för tio år sedan insåg allvaret med klimatförändringarna bestämde jag mig för att sluta flyga. Sedan dess har jag inte riktigt vetat hur jag ska bemöta människor när de berättar om sina flygresor. Läs vidare här.