Samuel Plumppu

Foto på Samuel Plumppu
Samuel Plumppu

Av Maja Rosén, 3 oktober 2018
Som systemutvecklare är Samuel Plumppu van att bryta ner stora problem i mindre delar. ”Det här sättet att tänka kan kopplas till klimatförändringarna. En så här stor kris behöver delas upp i delproblem för att bli hanterbar”, säger Samuel.

Samuel Plumppu har alltid vistats mycket i naturen och haft nära till att engagera sig i frågor som rör naturen i allmänhet. Det var dock först i februari i år som han fick upp intresset för klimatfrågan.

”Jag hade tagit mig igenom en vinter som varit tuff för mig personligen och behövde något annat att tänka på. Det kändes vettigt att lägga min tid och energi på klimatfrågan.”

Samuel berättar att han förstår att många kan känna sig rädda för att sätta sig in i klimatfrågan eftersom den är så stor. Själv känner han att han hittills fått ut väldigt mycket av sitt engagemang.

”Jag har läst forskningsrapporter och nördat ner mig ganska rejält. Men det viktigaste är gemenskapen. Man får en helt annan sorts gemenskap när man verkligen hittar något man brinner för. Miljö-och klimatrörelsen är bred och jag har hittat många andra människor från olika bakgrunder som har mycket att säga om de här sakerna. Inte bara åsikter utan saker de har belägg för. Det har varit väldigt givande”, säger Samuel.

Hade du funderat något över klimatfrågan tidigare?

”Jag har varit mycket i naturen och sett att miljön påverkats, framförallt när jag har varit ute och rest i Europa”, säger Samuel som har tränat och tävlat en del i orientering. ”Man har fått en del föraningar om vad som håller på att ske men jag har inte reflekterat mycket över det förrän nu. Det har känts för jobbigt så jag har lagt det åt sidan.”

Vad har du fått för insikter nu sedan du satt dig in i frågan?

”Jag förstår att många tycker att det är jobbigt med de här frågorna. De är stora och komplexa och jag tror att många känner att de inte har tillräckligt med tid och energi för att sätta sig in i hur allt hänger ihop.”

Samuel menar att han själv har haft stor nytta av sin bakgrund som systemutvecklare. ”Där sitter man och jobbar med stora problem som man ska försöka dela ner i mindre bitar, för att sedan lösa en bit i taget. Det här sättet att tänka kan kopplas till klimatförändringarna. En så här stor kris behöver delas upp i delproblem för att bli hanterbar.”

Samuel säger att han förstår att många väljer att fortsätta leva som vanligt, trots att de vet vad som håller på att hända.

”Vi lever i någon slags drömvärld och tror att allting ska gå bra ändå. Jag har börjat inse att det finns väldigt många som vill att vi ska fortsätta leva i den här drömvärlden, som inte vill att vi ska vakna upp.  Många olika aktörer i samhället tjänar på att vi lever som vi gör.”

Vad tror du krävs för att folk ska tänka om?

”Det är lätt att bli för nördig och engagerad när man pratar med folk. Man måste vara schysst och hålla det på en kompisnivå. Sedan behöver man också ha ett slags mod.  Man måste våga ta de här diskussionerna. Jag har studerat en del om kommunikation och insett att alla inte är mottagliga för hårda fakta och då behöver man hitta en annan ingång.”

Har din insikt i klimatfrågan påverkat din egen livsstil?

”Väldigt mycket.  Jag har känt att jag måste göra mer än jag gjort tidigare eftersom jag har det så pass bra. Jag har en väldig tur som får växa upp i Sverige i den här tiden när man kan göra så mycket. Samtidigt har jag ett extra stort ansvar för att fler ska kunna få ta del av det här framöver. Det har gjort att jag börjat ändra mina kostvanor, hur jag reser och hur jag tänker kring konsumtion i allmänhet.”

Samuel tycker inte att man ska göra för mycket på en gång om man vill ställa om sin livsstil. ”Man måste se det som ett stort bord med en massa bra ingredienser till ett hållbart liv. Det finns inget ultimat sätt färdigt åt en utan man måste prova och se vika ingredienser som passar en. På så vis börjar jag nu få ihop mitt eget recept.”

Har det varit svårt att bryta gamla vanor?

”Ja och nej. Det är en process som kommer att ta flera år. Det är klart att det påverkar en mycket, men man får se det positivt. Det är lätt att vara negativ till förändringar om man utgår från sin nuvarande referensram. Men om man utvecklar sitt sätt att se på världen får man ut mer av förändringarna.  Det finns många fördelar med att leva hållbart.”

Vad fick dig att anmäla dig till Flygfritt 2019?

”Jag läste på mycket om flygets påverkan innan jag bestämde mig. Att avstå från att flyga är ett enkelt sätt att minska sin egen klimatpåverkan så det kändes naturligt för min del. En del av mina kompisar tyckte att det kändes svårt att ta steget och det var först när vi hittade Facebook-gruppen Tågsemester som de också gick med på att anmäla sig. Det finns ju alternativ men det kände vi inte till tidigare.”

Så du har fått fler att anmäla sig till kampanjen?

”Ja. Ett tiotal som anmält sig och fem som har anmält intresse. Man behöver börja själv. Att vara ett exempel gör att folk vågar ta egna steg. Jag hoppas få med mig fler framöver. Det är ju lättast att få med de som redan är mottagliga men jag vill även försöka nå de som inte vill bli nådda av det här budskapet.”

Du har bestämt dig för att vara med och dela flygblad och prata med folk, hur kommer det sig?

”Jag kände att jag måste försöka få med mig fler. Att göra det känns som en liten investering jämfört med vad vi kommer att behöva ta itu med framöver om vi inte gör något”, säger Samuel.