Sara Nyberg

Foto på Sara Nyberg

Sara Nyberg

Av Sara Nyberg, 18 januari 2020
Varför har jag anmält mig till Flygfritt 2020? Vi lever i en klimatkris och då behöver vi göra så mycket vi kan, så snabbt vi kan, för att minska utsläppen av växthusgaser. Jag ser det också som en skyldighet i solidaritet med andra människor och djur världen över – det är vi människor som har förorsakat klimatförändringarna, och det är också vi som måste ta itu med problemen. Därför vill jag ta mitt ansvar som planetskötare att bidra till att minska utsläppen av växthusgaser. Jag vill både minska mina egna utsläpp, men också inspirera andra till att göra detsamma. Planeten som vi lever på är så fantastisk med mestadels vacker natur, rent vatten och ren luft – men det förändras snabbt. Så för att ha en trivsam och vacker planet att leva på även i framtiden vill jag göra så mycket jag kan och så länge jag kan för att bromsa det som håller på att bli en klimatkatastrof.

Förra året höll jag mig också på jorden – hur gick det då? Bra! Stannade jag bara inom Sverige? Nej, inte alls – jag gjorde nio (!) olika resor ut i Europa med tåg och delvis buss! Jag åkte i nio olika länder: Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Schweiz, Nederländerna, Belgien, Frankrike och Spanien.

Några resor skedde för att jag skulle delta på FNs klimatkonferenser SB50 i juni i Bonn och COP25 i Madrid med min organisation PUSH Sverige, i vilken jag är internationell koordinator. Jag åkte även till Paris och Bonn (igen) för att representera unga på två olika möten inom FNs klimat-teknologimekanism. Ett tips för längre tåg-/bussresor: Ta med våtservetter/alcogel för händerna ifall vattentanken ombord är tom.

En resa, till Zürich, skedde genom jobbet. Som tur var kan vi inom företaget jobba på tåget och räkna det som arbetstid – för det mesta fanns det även WiFi på tågen. Annars var det bara att dela internet från mobilen. Eller se till att spara jobb offline.

Andra resor gjorde jag för att vandra eller segla eller för att hälsa på vänner. En tur till Tyskland var för att delta i programmet Youth Climate Leaders Immersion, det var kul och lärorikt! Så eftersom jag tyckte att det gick bra att inte flyga ett år, så tänker jag att det inte borde vara så svårt att inte flyga detta år heller.

Anmäl dig du med till Flygfritt 2020 och prata med andra om att göra detsamma!

Sara Nyberg
Planetskötare och koordinator för internationella gruppen i PUSH Sverige