Värre än värst

Stillbild från SVT Nyheter
Från SVT Nyheter

Av Maja Rosén, 14 augusti 2018
Flyget är inte värst! I varje fall inte mitt eget flygande! Det är ett vanligt sätt att försvara sitt flygresande på, om än formulerat i otaliga varianter. Någon har en granne som flyger dubbelt så ofta som en själv, en annan menar att det är lastbilstransporterna som är det verkligt stora problemet.

Och visst finns det belägg för sådana påståenden. Det är bara att se på nyheterna eller läsa tidningar för att inse att så är fallet. Faktum är att mycket annat, nu senast stålindustrin, står för större utsläpp än flyget. Flyget är inte värst, åtminstone inte än.

Om det ska finnas någon vits med vår kampanj bör vi alltså snabbt öka vårt flygresande! Först när det är värst finns det ju anledning att minska det. Men vi måste skynda på, för det är en bra bit kvar dit. Beroende på vilka siffror som tolkas och hur man tolkar dem. Flyget står för ynka 2 % av de totala koldioxidutsläppen. Om man är riktigt petig och istället räknar de totala utsläppen av växthusgaser är siffran 5 %, globalt. För oss svenskar 10 %. Men 10 % är ju ändå en liten del i sammanhanget. Om det inte vore för att våra totala utsläpp måste minska till den mängden förstås. Och om man börjar jämföra utsläpp med de som redan nu dör till följd av klimatförändringarna inser man snart att deras flygresande står för 0 % av deras utsläpp. Faktum är att i många länder understiger de totala utsläppen per person bara medelsvenssons flygande.

10 % är också en genomsnittlig siffra. Vi svenskar släpper ut ungefär 11 ton växthusgaser per person och år. Av dessa kommer 1,1 ton från internationella flygresor, vilket motsvarar en resa tur och retur mellan Stockholm och Lissabon. Många flyger betydligt mer än så. För ett stort antal svenskar är flyget den största individuella utsläppskällan och alltså en riktig klimatvärsting.

Men visst finns det värre saker. Stålindustrin är bara ett exempel på det. Kanske är det lika bra att lägga ner vår kampanj och låta folk flyga vidare. För övrigt har jag en smart lösning på utsläppen från stålindustrin: uppfinn en utsläppkälla som är ännu värre. Värre än värst.