Vem vill vara en glädjedödare?

Av Maja Rosén, 22 september 2018
Vid oräkneliga tillfällen de senaste tio åren har jag besvärat suttit tyst när människor omkring mig pratat om sina flygresor. Trots att jag har vetat om hur illa det är ställt med klimatet. Trots att jag vetat om vilken enormt hög klimatpåverkan flygresor har. Trots det har jag oftast inget sagt. Vem vill vara en glädjedödare?

Nu har jag tänkt om. Nu vågar jag ifrågasätta. Vi som vill göra världen till en bättre plats kan knappast beskyllas för att vara glädjedödare. Det är åtminstone inte vår avsikt – jag lovar. Jag förstår dock att vi kan uppfattas som det av alla de som ännu inte förstått allvaret. Och de är många. Jag tror att de allra flesta människor vill väl. Jag tror att de allra flesta ännu inte insett vilka konsekvenser vår livsstil får. Jag vill tro det. Det måste vara så.

De verkliga glädjedödarna är ni som vet. Ni som har förstått att klimatförändringarna håller på att förstöra förutsättningarna för mänskligt liv på jorden. Ni som har förstått att er egen livsstil leder till att människor redan nu dör till följd av ett varmare klimat. Ni som vet, men är så cyniska att ni inte ens orkar försöka rädda världen. Ni som skyller på att Kina är värst. Ni som tycker er ha rätt att leva på andras bekostnad. Ni som sätter ert eget kortsiktiga välbehag framför mina barns framtid. Ni dödar min glädje. Det är ni som är glädjedödare.