Åsa Enefalk

2021-09-01

Att flyga eller inte flyga…?

Som student på 90-talet lärde jag mig massor om klimatkrisen. Det gav mig en stark motvilja mot att påverka klimatet negativt. Jag bestämde mig för att aldrig äga någon bil, och tog oftast tåget när jag ville besöka min hemstad. Jag var tjejen som älskade att cykla, vandra, åka tåg och båt på semestern. Eller bara vara hemma, ha tid att läsa böcker och bada vid närmaste strand. I skrivande stund har jag bara gjort tre långa flygresor i livet, och ett fåtal kortare. Det är nu fem år sedan jag flög sist, och jag kommer självklart inte att göra det igen (om inget extremt oväntat inträffar).

Det jobbiga är att mitt val att avstå har gått från att vara en självklarhet, till att kännas som en uppoffring. Det ger mig verkligt dåligt samvete – de flesta av våra medmänniskor har ju aldrig råd att resa, allra minst med flyg! Och många kämpar för att ens få tag i rent vatten och mat. Så hur kan jag känna det som en uppoffring, när det handlar om att skippa det minst viktiga av alla mina privilegier?

Kanske beror det på att min ekonomi har blivit bättre, eller att jag blivit frimodigare med åren, mer nyfiken på okända platser. Eller så är det åldrandet, insikten om att livet inte är oändligt.

Hur som helst har jag börjat känna att oh, vad jag önskar att flyget vore miljövänligt! Då skulle vi kunna hälsa på släkten i Norrbotten mycket oftare. Vi skulle kunna ta direktflyget från vår hemstad till Rhodos en mörk novembervecka. Vi skulle kunna träffa bekanta i Chile. Vi skulle kunna resa till Afrika, mänsklighetens vagga, som så många beskriver som en fantastisk kontinent. Jag och min musikalintresserade tonåring skulle kunna resa till London hur enkelt som helst. Och tänk att ta semester en enda vecka och ändå hinna skåda fågel vid Röda havet!

Nej, jag kommer inte att göra det! Men jag kan förstå dem som faktiskt fortsätter att flyga, trots att det bidrar till att skapa en livsfarlig framtid. Det är viktigt att vara ärlig mot dem som känner så. Kanske säga något i stil med ”vissa mår bra av att sluta flyga, men för många är det en enorm uppoffring. Gör det ändå! Det är en viktig symbolhandling, och bidrar till en bättre framtid!”

Åsa Enefalk
Biolog, Värmland

Är du också flygfri 2022? 

Anmäl dig till kampanjen här. Om du har Facebook, markera även att du “kommer” på evenemanget Flygfritt 2022 och bjud in dina vänner. Glöm inte att prata med alla du känner om att du är med och dela vidare kampanjen på sociala medier. 

Tillsammans minskar vi utsläppen, förändrar normerna och lägger grunden för en kraftfull klimatpolitik!

Vill du också dela din berättelse?

Dela gärna din berättelse med oss och inspirera fler till att gå med i kampanjen. Riktlinjer och fler exempel finns här. Mejla text och bild till berattelser@vihallerosspajorden.se.