Prata flyg!

Vi blir allt fler som väljer att leva flygfritt. Det är inte bara ett effektivt sätt att minska våra egna utsläpp – om vi också vågar prata om det med andra bidrar vi till att förändra normerna, vilket i sin tur är nödvändigt om vi ska lyckas genomföra den politiska omställning som krävs.

Vi håller oss på jorden driver kampanjen “Prata flyg!” som syftar till att så många som möjligt ska göra skillnad för klimatet i sin vardag genom att prata med människor i sin omgivning om flyg och klimat. Genom sociala medier och nyheter nås framförallt redan insatta och genom samtal kan vi tillsammans nå ut till många fler. När vi pratar om de här frågorna “i verkliga livet” är det också betydligt lättare att reda ut missförstånd.

Att prata om flyg och klimat handlar inte om att skuldbelägga människor, utan om att göra fler medvetna om hur stor skillnad vi kan göra genom att välja flygfritt. Vår utgångspunkt är att de allra flesta skulle vara beredda att kämpa för att lösa klimatkrisen om de insåg allvaret och betydelsen av sitt eget agerande.

Så blir du en flygpratare

Utbyt erfarenheter

Att prata om flyg och klimat kan kännas svårt, men det blir lättare av att veta att vi är många som gör det tillsammans. Gå med i vår Facebookgrupp “Prata flyg!”. Där kan vi stötta varandra och utbyta erfarenheter. Följ också Vi håller oss på jorden på sociala medier och bli gärna medlem i vår organisation

Lär dig mer

I Flygpratarguiden hittar du argument och strategier för konstruktiva klimatsamtal. Läs mer om varför vi måste våga prata om flyg och klimat, när och hur vi kan prata om det och vad vi kan prata om. Du hittar även svar på de 27 vanligaste argumenten för att fortsätta flyga. Dessa finns även som delbara versioner med illustrationer under ”Svar på funderingar”.

Beställ vårt ”flygpratarkit”

Beställ gärna vår illustrerade broschyr “Kom med!” att dela ut vid samtal om flyg och klimat och någon av våra fina pins. Du kan även beställa broschyren “Prata flyg!” som bygger på Flygpratarguiden och innehåller våra bästa flygpratarknep. Beställ vårt material här.

Inspireras av andra

Här samlar vi berättelser av personer som vågat prata om flyg och klimat. Har du själv erfarenheter av klimatsamtal som du vill dela med dig av? Kanske har du lyckats påverka någon, eller har själv påverkats av ett samtal med någon annan? Skriv en text på ca 300 ord och skicka den tillsammans med ett foto av dig till berattelser@vihallerosspajorden.se.

Påverka ännu mer

Vill du påverka ännu mer? Det finns massor du kan göra. Skriv insändare, klimatstrejka, demonstrera, föreslå en policy för minskat flygresande på din arbetsplats, kontakta företag och politiker eller engagera dig i ett politiskt parti. Du kan också engagera dig i en organisation, till exempel Vi håller oss på jorden. Vi är en liten organisation och är i stort behov av fler aktiva medlemmar inom många olika områden. Bli medlem här och kontakta oss på info@vihallerosspajorden.se så kan vi säkerligen hitta något som passar just dig.