Varför flygfritt?

Klimatkrisen är akut och vi behöver alla göra allt vi kan för att minska utsläppen här och nu. Även om flyget har många fördelar kan vi inte fortsätta att flyga som idag om vi vill ha en framtid på den här planeten – och det vill vi ju!

Inget utrymme för flygresor

Vi behöver minska våra individuella utsläpp av växthusgaser till ett ton per år. En enda flygsemester ger ofta högre utsläpp än så och lämnar inget utrymme kvar för sådant vi inte kan undvika, som mat och boende. Du kan räkna ut dina egna utsläpp med hjälp av en klimatkalkylator, till exempel på klimatkontot.se eller i appen Svalna.

Ditt val gör skillnad

Att sluta flyga innebär inte att du måste sluta resa. Genom att ta tåget till mer närbelägna resmål kan du kraftigt minska dina utsläpp, men ändå njuta av storslagen natur, sol och bad eller storstadspuls. På klimatsmartsemester.se kan du jämföra utsläppen mellan olika destinationer och färdmedel och få många restips.

Om du visar vägen kommer fler att följa efter!

Genom att välja bort flyget minskar du inte bara dina egna utsläpp – om du också pratar om ditt beslut med andra bidrar du till att fler gör samma sak. Vi människor påverkas starkt av varandras beteende och en förändring kan gå fort. Ju fler vi blir som inser klimatkrisens allvar och att vi måste ställa om vårt sätt att leva, desto större är chansen att vi lyckas genomföra den politiska omställning som krävs.

Känns det som en stor uppoffring?

Att ge upp sina flygresor kan kännas svårt. Men den som väl bestämt sig brukar tycka att det går förvånansvärt bra. Många upplever till och med att de uppskattar sitt resande mer än tidigare. Andra saknar sina flygresor men är ändå nöjda med sitt beslut eftersom de fokuserar på hur stor skillnad de gör.

Lättare tillsammans

Det känns lättare att ställa om tillsammans med andra. Följ oss gärna på våra sociala medier. Här kan du läsa inspirerande berättelser av andra som väljer flygfritt.

Här kan du läsa våra intervjuer med forskare om flyg och klimat.

Har du funderingar kring att välja flygfritt? Vi besvarar de vanligaste här.

Genom att välja flygfritt och prata med andra om det bidrar du till att fler gör samma sak. Läs mer om vår kampanj “Prata flyg!” här.

Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss på info@vihallerosspajorden.se

Klicka här eller på bilden för att läsa vår illustrerade broschyr och se referenser.

Klicka på bilden för att läsa vår illustrerade broschyr och se referenser.