Om oss

Vi håller oss på jorden är ett initiativ som syftar till att få fler att inse att vi inte kan fortsätta flyga som idag om vi ska lyckas nå klimatmålen.

Vårt manifest

Om vi ska lyckas genomföra den omedelbara och genomgripande omställning som krävs för att uppnå klimatmålen måste vi alla hjälpas åt. Vår utgångspunkt är att människor bryr sig och att de allra flesta vore beredda att kämpa för att lösa klimatkrisen om de insåg allvaret och betydelsen av sitt eget agerande. Att avstå från att flyga är en av de viktigaste sakerna vi kan göra för klimatet. Det är ett effektivt sätt att snabbt minska våra utsläpp – och en ännu större effekt ligger i hur det här beslutet påverkar omgivningen. Vi människor påverkas starkt av varandras beteende. Ju fler vi blir som visar att vi är beredda att göra vad som krävs, desto fler kommer att följa efter. Tillsammans minskar vi utsläppen, förändrar normerna och lägger grunden för en kraftfull klimatpolitik.

Prata flyg!

Vi blir allt fler som väljer att leva flygfritt. Genom vår kampanj “Prata flyg!” vill vi stötta alla som gjort det till att våga prata om flyg och klimat med sin omgivning   tillsammans kan vi nå ut till många fler.

Så började det…

Vi håller oss på jorden grundades av grannarna Maja Rosén och Lotta Hammar i januari 2018. Maja slutade flyga 2008 och hade under många år grubblat över varför de flesta fortsätter att flyga på semester trots att vi befinner oss i en akut klimatkris. Inför 2018 bestämde hon sig för att avge ett nyårslöfte om att våga vara socialt obekväm, och i fortsättningen ställa frågor om klimatet när flygresor kom på tal. Hon insåg snart att de allra flesta inte hade reflekterat över hur deras flygresor påverkar klimatet. I samma veva drog flygdebatten igång i Sverige, och Maja ringde till ring P1 och pratade om flyget. Lotta hörde detta och skrev till Maja att hon höll med om allt hon sagt. Tillsammans bestämde de sig för att starta Vi håller oss på jorden och kampanjen Flygfritt 2019. Kampanjen fick stor uppmärksamhet, både här i Sverige och internationellt och vi har sedan dess drivit fler flygfrittkampanjer.