Caroline Axelsson och Max Troendlé

2021-03-15

Vi heter Caroline Axelsson och Max Troendlé och vi är politiker i Kalmar län för Miljöpartiet de gröna. Vårt parti väljer en manlig och en kvinnlig talesperson för medlemmarna och vi blev valda i början av februari i år. Superkul! 

Vi har valt att delta i kampanjen Flygfritt 2021 och väljer att inte flyga alls under året som kommer. Det var inget svårt val för oss. Vi har länge kämpat för att få människor att förstå de negativa effekterna som flyget har på vår gemensamma och kanske viktigaste tillgång – ren luft att andas. Vi kan inte tänka oss en vackrare plats än Kalmar län med sina många stränder och djupa skogar. Vi stannar på jorden.

Förra året gjorde våra makthavare en riktig tabbe – region Kalmar län köpte halva bolaget Kalmar Öland Airport AB av Kalmar kommun för 80 miljoner kronor.

2007 tog Kalmar kommun över ägandet och driften av flygplatsen från staten. I samband med regionens förvärv sköt kommunen till 73,5 miljoner kronor till flygplatsen.

Motiveringen var att flygplatsen ska hjälpa länet att växa. Samma vaga och rent dåliga argument för att i tillväxtens tecken fortsätta att nyttja resurser som absolut inte är hållbara: fossila bränslen – och smutsa ner omgivningarna för alla i närheten. Nej, vi kunde inte acceptera detta köp utan protesterade så högt vi kunde mot köpet. Vi talade med politiker ifrån andra partier, vi vädjade och skrev debattartiklar. Men flygplatsivrarna fick som de ville och nu måste vi leva med att skattebetalarna fick en flygplats som gynnar växthuseffekten istället för t ex upprustade järnvägsspår.

Därför känns det extra viktigt att vara med i Flygfritt 2021.

Gör som oss – visa att flyget hör 1900-talet till. Vi är framtidens makthavare, hoppas vi, och  framtiden är en plats där vi kan resa utan att förstöra levnadsbetingelserna för framtida generationer människor och djur. Snart är det val igen i Sverige. Vi kommer se till att varje svensk hör oss ropa på en framtid där flyget är fult, framtidslöst och förtidspensionerat.

Caroline Axelsson och Max Troendlé
Språkrör för MP Kalmar län