Elisabet Dohnfors

2021-07-05

Sommaren 2018 var en skarp ögonöppnare. Sedan tonåren hade jag försökt leva miljövänligt: källsorterat, åkt tåg, handlat ekologiskt, stött Greenpeace, återanvänt mammas saker…  Men en flygresa ibland, dieselbil, och även husbilsresor  ingick i mina vanor, fast jag visste att isarna smälter, koldioxidhalten ökar, och havsnivåerna stiger. Ändå valde jag inte bort flyget. Jag har alltid älskat att resa, och intalade mig att enskilda uppoffringar betyder så lite. 

Men hettan fortsatte hela sommaren, skogarna brann och det rådde bevattningsförbud. Då insåg jag det äntligen – konsekvenserna kommer INTE i en avlägsen framtid utan i mina barnbarns livstid, kanske redan i min egen… samtidigt läste jag om Flygfritt 2019 och bestämde att den bokade flygresan söderut fick bli den sista. Med ett mål för hur många vi skulle bli kändes det att det här gör jag inte ensam.

Tiden därefter har varit en pendling mellan hopp och förtvivlan. Tankarna om barnbarnens framtid har ibland varit svåra att stå ut med, men världen börjar vakna. Inte minst ungdomars starka engagemang visar vägen. Vi äldre ska självklart också göra vad vi kan för att påverka makthavare. De val vi gör med våra plånböcker och handlingar har betydelse!

Att avstå flyg har inte alls känts som en uppoffring. Tåg fungerar utmärkt när det inte är pandemi.  Dieselvolvon är ersatt av en liten elbil – visst, det blir CO2-utsläpp av elbilsproduktion också, men undersökningar visar att elbil är snällare för miljön. 68 mil från Göteborg till fjälls – lätt som en plätt, och roligt! Husbil? Nej, tält och stormkök som var så härligt när man var tonårig fältbiolog är hur mysigt som helst även för oss 60+ ! Har du råd med flyg och dieselbil så har du råd med en liten elbil istället. Den som är lycklig nog att ha tillgång till en segelbåt behöver verkligen inte sakna utlandsresan med flyg! Jag ser inte att jag kommer att behöva flyga igen, och nu när jag är vaccinerad kan jag utnyttja mina SJ Prio-poäng igen. Ses vi på tåget?????

Elisabet Dohnfors