Esmeralda Sjögren

2022-06-14

Tänk vad som händer om du tar en annan väg. Om du väljer att stanna, på jorden. Behöver du flyga för att uppleva eufori? Kan det vara så att du ännu inte hunnit utforska allt det som finns runtomkring dig, och, inom dig. 

Det finns många sätt att göra en resa på. En resa gör vi hela tiden. Den kallas livet. En annan resa kan vi göra när vi besöker en ny plats. För att se något med andra ögon, krävs ibland bara ett nytt perspektiv, inte en enkelbiljett till Thailand.  

Den enskilt största insatsen du kan göra för klimatet som individ, är att välja bort flyget. Givetvis. Är det inte alla som kan. Jag vet det. Jag lever själv med en funktionshindrad moder där tåg är komplext och nästan omöjligt långa sträckor. Men med det sagt, så är det inte en ursäkt för att du som kan välja bort flyg, inte bör göra det.

Jag säger inte att du inte är värd en solsemester. Jag säger bara att vår framtida generation är värd att kunna leva på en beboelig planet. Du, och alla andra förtjänar frisk luft, rena hav, och ett långt friskt liv där du kan leva i samklang med naturen. Du och alla andra som redan lever med klimatförändringarnas konsekvenser  förtjänar att leva ett längre och lyckligare liv än dit en flygresa kan ta dig.

Esmeralda Sjögren,
Arbetar på Framtidsjorden och ett projekt för ungas klimatengagemang vid namn Momentum – idémöten / och är styrelseledamot i Fältbiologerna, Aurora , och aktiv i Fridays for future.