Evelina Börjesson

2021-04-22

Trehundra ord. Jag tackar flygdebatten (och lite pandemin) för att det är så himla lätt att skriva om att hålla sig på jorden just nu, annars hade jag haft svårt att hålla mig till längdrekommendationen för min flygfrittberättelse!

Att sälla sig till #Flygfritt2021 är lite som att tjonga in en perfekt boll i öppet kryss: det känns gött, det känns rätt och är inget att tveka på. År 2021 är det helt enkelt sunt förnuft att inte kliva på ett plan.

Jag tänkte hålla mig kort: passa på att stanna på jorden. Passa på att göra något så enkelt som att anmäla dig till flygfrittkampanjen. Passa på att stötta de andra initiativ du ser som verkar vara i linje med att minska utsläpp eller skydda natur. Vi är i ett planetärt nödläge, och behöver tillsammans ändra vårt förhållningssätt till världen omkring oss. Vi vill inte vara så vansinnigt invasiva att vi förstör vår egen framtid.

Vi vill vara människor som är hyggliga mot varann. Som lyssnar. Som agerar utefter vad vi vet. Som tar hand om det vi har och lägger tid på det vi älskar. Som vet vilka saker i livet som faktiskt är privilegier.

Att ha en framtid är ett av dem. Flygandet hör till dåtiden tills bättre alternativ finns.

Nu tar vi ett krafttag för att visa att Sverige går i bräschen för omställningen mot en välfärd inom de planetära gränserna. #Flygfritt2021 är ett strålande sätt att göra det.

MVH,
Evelina Börjesson
Kampanjledare på Greenpeace