Kategorier
Berättelser

Håkan Wilén och Rickard Zaxin

Vi heter Håkan Wilén och Rickard Zaxin, är fridykare från Örebro sportdykarklubb och skippar flyget 2021. 

En stor del av växthuseffekten absorberas som temperaturhöjning i haven, vilket leder till omfattande koralldöd och i förlängningen kollaps av marina ekosystem. Om detta fortgår kommer framtida generationer dykare att ha mycket mindre att uppleva.

Tyvärr lockas många dykare att flyga till exotiska resmål för att utöva sin hobby. Vi hoppas att de kan tänka om – flyga lite mindre och dyka lite mer på närmare håll. Dykning på den svenska västkusten är fantastisk. Eller varför inte ta tåget till Narvik och dyka på alla vrak som finns där? 

Håkan menar också att det fungerar bra att göra tjänsteresor i Europa med tåg, buss och färja. Han började med detta under 2017, med resor till Vilnius och Warszawa. 2018 provade han att åka tåg till Luxemburg och 2019 från Kiev till Örebro. Under 2021 har han en resa till Kosovo inplanerad. Då får han se nya delar av Europa – den här gången från ett bussfönster.

Rickard gör sedan länge sina affärsresor utan att flyga. Att resa på marken är en större upplevelse – så mycket mer att se och så många intressanta människor att träffa. Dessutom kan man kan faktiskt få en hel del arbete uträttat under restiden. 

Till sist vill vi uppmana alla som trots allt tvingas ta flyget att ändå försöka minimera sina utsläpp så långt det går. Detta gör man bl.a. genom att välja economy framför business class och alltid flyga direkt – utan mellanlandning eller byten. På nätet finns också flera bra tjänster, t.ex. atmosfair.de och myclimate.org, där man kan beräkna utsläppen som genereras av olika resrutter och biljettalternativ. 

Håkan Wilén och Rickard Zaxin
Örebro

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *