Irene Källberg

2021-03-15

Att resa ska vara lustfyllt och inte ge en dålig känsla i magen. Då, i juli 2017 när jag flög senast fanns inte begreppet flygskam. Min man, min yngsta dotter och jag var på en semesterresa till södra Italien. Ändå var det skam eller snarare ett dåligt samvete som kröp sig på. Klimat och miljöfrågor har alltid varit viktiga för mig. Ändå tog det ett tag innan jag insåg hur stor andel av mina klimatavtryck som flyget motsvarar. Beslutet att avstå från att flyga var inget beslut som togs på en gång utan mer en successiv insikt. Att avstå från att flyga är ju ett enkelt sätt att få ner sina växthusgasutsläpp rejält.

Nu öppnades nya möjligheter för oss. Två somrar i rad tog vi tåget ut i Europa. Att åka tåg har för oss blivit att resa på riktigt, man möter både miljöer och människor på ett helt annat sätt. Själva resan blir en stor del av upplevelsen. Resorna kombinerades med vandring i alperna, besök i flera städer, bad och mycket god mat. Jag har tidigare gjort några fantastiska resor, till bla. Afrika och Borneo, det var djurlivet som lockade. Men jag blev nästa lika exalterad av att se murmeldjuren på alpslätterna som näsaporna på Borneo.

Nu i somras valde vi att stanna i vår del av Sverige och passade på att cykla från vår hemstad Kungsbacka till Lund där vår äldsta dotter bor. Städer och samhällen som vi annars passerar med tåg eller bil blev synliga på ett nytt sätt. Med cykel kommer man riktigt nära. På hemvägen tog vi cyklarna på tåget. Vi upptäcker hela tiden nya saker som finns nära oss, dit vi kan ta oss till fots, med cykel, elbil eller tåg. Vi kanske inte tar oss lika långt, vi reser på ett annat vis. Men känslan av att uppleva nya saker är densamma.

Irene Källberg
48 år, mellanstadielärare, Kungsbacka