Jimmy Andersson

2021-05-03

2017 var sista året jag flög, och resan gick till Slovenien. Året därpå hade jag tänkt jobba under semestern, men företaget jag jobbade åt hade inget jobb att erbjuda. Så det blev en oväntad så kallad ”hemester” istället. Det visade sig bli min bästa semester någonsin. Jag lärde mig att man inte behöver åka långt för att få semesterkänsla. Sverige är fantastiskt vackert, och jag utforskade Stockholms natur till fots och på cykel. Och träffade massvis av intressanta människor från hela världen genom olika aktiviteter. Jag insåg hur mycket det finns att upptäcka på hemmaplan, och att jag bara har utforskat en bråkdel.

Att flyga är ingen rättighet, och 80% av jordens befolkning har aldrig ens satt sin fot på ett flygplan. Och jag anser att det är orimligt att flyga när det är en av de värsta enskilda sakerna man kan göra för klimatet.

Jag älskar att semestra i Sverige, men vill även gärna återbesöka Slovenien och upptäcka resten av Europa. Men för det behöver man ju inte flyga. Tåg blir allt lättare att resa med, och SJ kommer snart lansera resor bland annat till Paris. Och snart kommer det även bli möjligt att besöka Amerika utan att flyga. Oceanbird planerar att lansera 2024 och kunna korsa Atlanten med vindkraft på 12 dagar med 90% lägre utsläpp än traditionella fartyg. Men även om det inte blir verklighet så skulle jag inte flyga igen. För att bevara en planet som går att leva på för framtida generationer är viktigare. Och när man inte spenderar massor av pengar på en dyr utlandssemester så har man råd med en betydligt längre semester på hemmaplan.

2020 minskade de globala utsläppen med 7%, vilket visar att det är möjligt att nå målen i Parisavtalet. Det minskade flygandet var en stor del av minskningen. Vilket i min mening inte alls är en uppoffring. Vi i Sverige lever ett otroligt privilegierat liv, även utan flyget, och jag hoppas att även framtida generationer ska få göra det.

Jimmy Andersson
Betongarbetare, Stockholm