Maria Huneke

2021-09-01

Här ser ni mig och min sambo Pia samt våra två barn och vår kompis Mareike i vår mysiga kupé på nattåget till Berlin dit vi åkte i sommar för att hälsa på släkt och vänner. Att inte ta flyget för att åka på semestern är för oss lika självklart som att sortera soporna, vara varsamt med vattnet eller släcka lampan när den inte behövs. Vanligt hyfs alltså. Dessutom rätt pinsamt att senare behöva förklara för våra barn att vi flög hit och dit för nöjes skull trots att vi visste om flygets klimatpåverkan. När folk frågar om varför vi skippar flyget är det dessutom ett utmärkt tillfälle att leda samtalet till klimatkrisen och hur mänskligheten kan tackla den. Här brukar vi argumentera att det så klart är viktigt att göra sitt eget liv (bl a resande) mer hållbart men för att åstadkomma den stora och snabba förändringen som krävs måste vi ut och mobilisera oss tillsammans med andra för en handlingskraftig politik som verkar för ett hållbart och fossilfritt samhälle.

Maria Huneke
Blivande biomedicinsk analytiker, Uppsala

Är du också flygfri 2022? 

Anmäl dig till kampanjen här. Om du har Facebook, markera även att du “kommer” på evenemanget Flygfritt 2022 och bjud in dina vänner. Glöm inte att prata med alla du känner om att du är med och dela vidare kampanjen på sociala medier. 

Tillsammans minskar vi utsläppen, förändrar normerna och lägger grunden för en kraftfull klimatpolitik!

Vill du också dela din berättelse?

Dela gärna din berättelse med oss och inspirera fler till att gå med i kampanjen. Riktlinjer och fler exempel finns här. Mejla text och bild till berattelser@vihallerosspajorden.se.