Mårten Sandén

2021-02-12

För mig var det inget stort steg att sluta flyga. Jag har flugit rätt mycket förr, både i jobb och på semester, men alltid föredragit tåg. Sedan en New York-resa till en begravning i familjen 2016 är jag helt flygfri.

Ett vanligt argument mot att sluta flyga är att det är en symbolhandling utan praktisk betydelse. Men det beror på hur man ser det. Ur ett planetärt perspektiv står flyget för 2-3% av de globala klimatutsläppen, men för individen är flygandet en nyckelfråga.

Vill man vara dyster kan man säga att alla andra klimatåtgärder, från sopsortering till elbil, blir meningslösa för den som regelbundet flyger. Klimatavtrycket från en enda interkontinental flygresa per år gör det matematiskt omöjligt att komma under de utsläpp som Parisavtalet föreskriver.

Ett mer konstruktivt sätt är att acceptera att flygfrihet verkligen är en symbolhandling, i ordets mest positiva bemärkelse. Flygfrihet signalerar viljan att sätta vår gemensamma överlevnad framför kortsiktig, personlig tillfredsställelse. Genom att sluta flyga tar du ställning och visar andra att det är möjligt.

Dessutom tenderar insikter inom ett område att sprida sig till andra. Den som slutar flyga tänker förmodligen också mer på hur andra transporter, konsumtion och mat eller elförbrukning påverkar jordens klimat.

Men för mig personligen finns det ytterligare ett skäl: Alla mina flygresor har lämnat betydligt mindre avtryck i mig än på klimatet. Däremot är minnena av de resor då jag hållit mig på marken nästan lika starka som det jag upplevde när jag kom fram.

Att resa utan att flyga är som att sakta ner tiden, och samtidigt öka ljusstyrkan och kontrasten i det du ser. Istället för den anonyma hissfärden från en generisk flygplats till en annan kastas du in i en värld av dofter och smaker, färger och människor. Du hamnar rakt i hjärtat av främmande städer och reser genom en verklig värld som utgör andra människors vardag. Livet pågår i ögonhöjd, och en detalj du aldrig ens hade kunnat urskilja från flygplansfönstret kan bli ett minne för livet. Du är en annan när du kommer fram än när du for iväg.

Så håll dig på marken när du reser, det gör både dig och världen större.

Mårten Sandén
Författare och låtskrivare, Stockholm

Känns berättelsen bekant? Det är en favorit i repris. Mårten skrev sin text i januari 2020 och den delades 100 gånger från vår Facebooksida,