Martin Arvidsson

2022-01-08

”Did Martin Arvidsson make it here?”

Jag är på den fantastiska konsertlokalen Sage i Gateshead, norra England, när artisten Karine Polwart frågar efter mig i publiken. Jag har några veckor tidigare mejlat in ett låt-önskemål, och då nämnt att jag åker till Storbritannien med tåg och båt. Karine säger att jag måste vara den mest långväga gästen på turnén, och spelar därefter sin sång “River’s Run”. En sång där hon önskar att till sin son få överlämna en jord som är hel, som inte gått sönder av klimatförändringar och naturkatastrofer.

Jag valde 2019 att sluta flyga för klimatets skull. I framtiden kommer vi som mest kunna släppa ut 1-2 ton koldioxid per person och år – enbart en internationell tur-och-retur-resa med flyg kan överskrida årets hela budget.

I oktober i år (2021) reste jag för första gången ut i Europa med tåg. Jag är sedan barnsben betagen av den brittiska öarna. Denna gång hade jag planerat att först åka runt en vecka i Skottland och norra England, och besöka slott, whiskydestillerier och efter en lång pandemi gå på konsert igen. Samt därefter tillbringa en vecka i de skotska högländerna och se natursköna platser, där markägare och frivilligorganisationer återställer natur och biologisk mångfald, efter århundraden av mänsklig utarmning.

Att resa på marknivå till Storbritannien tar tid (ett par dagar). Men det är ingen tid som jag känner att jag förlorar – det är avkopplande att se de tyska slättmarkerna passera genom tågfönstret, och ett två timmar långt tågbyte i centrala Amsterdam går förstås inte att jämföra med ett lika långt byte på en flygplats. Det blev en fantastisk resa och jag längtar till att få sätta mig på tåget igen ut på kontinenten.

Det är nästan omöjligt att själv hålla nere sitt ekologiska fotavtryck, när samhället är uppbyggt på ohållbara beteendemönster. Men gemensamt kan vi förändra normen för hur man reser, genom att stanna på jorden. Låt oss göra klimatomställningen tillsammans!

Martin Arvidsson

River’s Run med Karine Polwart:
https://youtu.be/iJW71rMVQyE

Är du också flygfri 2022?

Anmäl dig till kampanjen här. Om du har Facebook, markera även att du “kommer” på evenemanget Flygfritt 2022 och bjud in dina vänner. Glöm inte att prata med alla du känner om att du är med och dela vidare kampanjen på sociala medier. 

Tillsammans minskar vi utsläppen, förändrar normerna och lägger grunden för en kraftfull klimatpolitik!

Vill du också dela din berättelse?

Dela gärna din berättelse med oss och inspirera fler till att gå med i kampanjen. Riktlinjer och fler exempel finns här. Mejla text och bild till berattelser@vihallerosspajorden.se.