Max Landehag Eklund

2021-02-15

Att resa är min sanna passion och samtidigt brinner jag för klimatfrågan.

I min värld har detta varit motsägelsefulla intressen, som länge har gett mig kognitiv dissonans. 2018 åkte jag på min första tågluff och det var sannerligen en ögonöppnare. Det går faktiskt att resa och uppleva världen med ett hyfsat lågt klimatavtryck. Efter att jag tog studenten flyttade jag till Nya Zeeland för att bo där i ett år, vilket länge hade varit min högsta dröm. Väl på plats fick jag ta del av de naturliga underverken som landet har att erbjuda, men jag fick även personligen uppleva klimatförändringarnas tilltagande effekter. Smältande och utdöende glaciärer, enorma skogsbränder och översvämningar. 

Det var under ett besök vid Nya Zeelands största glaciär som jag insåg att min passion för att resa och mitt engagemang för klimatet inte stod emot varandra, utan att de var två djupt sammanflätade intressen. Detta eftersom att det är de unika naturupplevelserna under mina resor som jag uppskattar allra mest, och att alla dessa varierande miljöer och ekosystem nu tyvärr är under hot från den globala uppvärmningen. 

Sedan jag flyttade tillbaka till Sverige 2019 har jag varit flygfri och planerar att fortsätta vara det så länge som det krävs, för att mina barn en dag ska få uppleva de naturliga under som jag fick ta del av. Detta betyder dock inte att jag har slutat resa, utan bara att jag har förändrat sättet att resa på. Och ska jag vara helt ärlig så uppskattar jag att resa hållbart betydligt mer än att flyga eftersom jag då får möjligheten att uppleva så mycket mer på en och samma resa. 

På bilden ser ni mig på min senaste tågluff genom Sverige och Sápmi, där jag besökte några av Sveriges största glaciärer vid Kebnekaisemassivet på ett hållbart sätt.

Max Landehag Eklund
Student och kommunpolitiker för Miljöpartiet, Göteborg