Mia Rolandsdotter

2021-09-02

Jag vill vara en del av lösningen, istället för att vara en del av problemet!

Jag älskar att resa. Jag bär en ganska stor historisk skuld då jag flugit mycket tidigare. Jag har haft ett ganska stort miljöengagemang genom livet och ofta gjort medvetna val när det gäller mat, kläder och annan konsumtion. Tyvärr levde jag inte efter detta när det gällde resor. 

Sommaren 2018 med sin extrema värmebölja blev en ny ögonöppnare för mig. Jag drabbades av klimatångest och började läsa böcker och artiklar i ämnet. Trots att jag redan tidigare upplevde mig själv som medveten var det en omvälvande insikt som drabbade mig. Planeten så som vi känner den är i fara. Det händer här och nu!

Jag tror inte på att skuldbelägga enskilda människor för sin oförmåga att göra annorlunda än alla andra. Det är svårt att leva klimatsmart när samhället rusar på i en annan riktning. Men samtidigt tror jag på att människor kan påverka det samhälle vi lever i. Om vi är många som går samman och gör bättre val, och ställer krav på våra beslutsfattare, så är vi en del av demokratin. Demokratin är , som jag ser det, vårt viktigaste verktyg.

När jag insåg hur stor del av mina utsläpp som utgjordes av mina flygresor så tappade jag lusten att flyga. Det blev ohållbart för mig att fortsätta. Jag kände det som brukar benämnas som flygskam. Jag skämdes. Jag visste bättre. Jag blev tvungen att agera utifrån mitt samvete. 

Därför har jag beslutat att stanna på marken. Jag vill vara en del av lösningen, istället för en del av problemet. Jag hoppas att vi blir många. 

Vi ses på tåget!

Mia Rolandsdotter
Folkhögskollärare, Nyköping

Är du också flygfri 2022?

Anmäl dig till kampanjen här. Om du har Facebook, markera även att du “kommer” på evenemanget Flygfritt 2022 och bjud in dina vänner. Glöm inte att prata med alla du känner om att du är med och dela vidare kampanjen på sociala medier. 

Tillsammans minskar vi utsläppen, förändrar normerna och lägger grunden för en kraftfull klimatpolitik!

Vill du också dela din berättelse?

Dela gärna din berättelse med oss och inspirera fler till att gå med i kampanjen. Riktlinjer och fler exempel finns här. Mejla text och bild till berattelser@vihallerosspajorden.se.