Kategorier
Berättelser

Peter Oijens

Flyget för mig står för så mycket mer än bara dess höga utsläpp, utan också för en kultur där allt ska gå SNABBT. Vi arbetar för mycket, de av oss som har jobb, och när det sen är dags för semester då ska man SNABBT någon annanstans för pressa in allt man inte hunnit förut, alla turistattraktioner och upplevelser man vill bocka av. Sen SNABBT hem igen för att återgå till att maximera tillväxten, för att efter ett tag gå in i väggen och inte kunna arbeta alls. Att inte flyga är ett sätt att försöka dra ner på tempot i livet och i upptäckandet.

För mig var det kombinationen av klimatpåverkan, en önskan om lägre tempo och att jag helt enkelt tycker att det är förfärlig fysisk upplevelse att flyga, samt att jag älskar att åka tåg som gjorde att jag har valt att stanna på jorden.

Men vi kan inte lägga allt på individens ansvar, lägga energi på att lägga skam på varandra och därmed tro blint på konsumtentmaktmakt – utan istället göra det som en del i något större som kräver handling av makthavarna, då får det betydelse. Precis som Flygfritt 2021.

Peter Oijens
Teaterproducent, Jädraås

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *