Kategorier
Berättelser

Rikard Wärdig

Mitt namn är Rikard Wärdig. Jag är flygfri alltjämt sedan 2013 och kommer aldrig mer att flyga, varken privat eller i tjänsten. Jag väljer därför att ansluta mig till flygfritt 2021. Jag gör det för min egen skull, men framförallt för mina tre barn, som rimligen i en framtid kommer fråga; varför gjorde ni inget, eller så lite när ni visste vad som var på gång? Hur kunde ni flyga jorden runt och konsumera som det inte fanns någon morgondag när utvecklingen var så tydlig? Det vore visserligen fantastiskt att få se Maldiverna innan de försvinner, men jag lever hellre vidare med känslan av att ha dem kvar.

Jag tillhör den procent som har läst ut det svenska utbildningssystemet och därmed disputerat. Det vore smidigare för mig att leva på som vanligt i mitt arbete som universitetslektor och forskare, då resor och konferenser tillhör vanliga inslag, men jag kan inte längre. Jag känner ett ansvar att bidra med min lilla del genom att exempelvis avstå flyget. Kanske inspirerar det någon, eller bidrar till att förskjuta det som idag anses socialt acceptabelt, till rimligare nivåer. Vi som har ett bra och välbetalt arbete och dessutom kunskap, måste gå före! Det förvånar mig att vi sällan gör det. Fina kök renoveras, fungerande badrum byts ut, likaså bilar. Låt oss hoppas på en framtid där statussymboler istället är tid att vara med sin familj, ta en långpromenad i skogen eller åka och fiska.

Min förhoppning är att den svenska såväl som internationella klimatpolitiken inte förblir en höger eller vänsterfråga, det är en ödesfråga. Vi måste vakna nu!

Rikard Wärdig
Med Dr, Universitetslektor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *