Fler politiker ansluter sig till Flygfritt 2021

2021-02-03

För en tid sedan publicerade vi ett inlägg om vilka nio riksdagsledamöter som anmält sig till kampanjen Flygfritt 2021. Nu har ytterligare fem riksdagsledamöter anslutit sig till kampanjen!

Vi vill tacka alla er 14 riksdagsledamöter som valt att göra det här viktiga ställningstagandet. Genom att visa att ni själva är beredda att ställa om får ni fler att inse klimatkrisens allvar och skapar en större acceptans för de systemomställningar som krävs. Och det här gäller inte bara politiker utan oss alla.

Följande riksdagsledamöter har nu anmält sig till kampanjen Flygfritt 2021, som har tre olika anmälningsalternativ: Lorentz Tovatt (MP) har lovat att vara flygfri så länge klimatet kräver det. Rebecka Le Moine, Elisabeth Falkhaven, Emma Hult och Amanda Palmstierna (samtliga från MP) har lovat att vara helt flygfria 2021. Camilla Hansén och Annika Hirvonen från MP har lovat att vara nöjesflygfria 2021, liksom Hanna Gunnarsson, Christina Höj Larsen, Elin Segerlind, Ilona Szatmari Waldau, Jon Thorbjörnsson, Lorena Delgado Varas och Jessica Wetterling (samtliga från V). De flesta som valt alternativet nöjesflygfri har gjort det med tillägget att de även kommer att försöka avstå från tjänsteflyg. Att vi valt att ha med det här alternativet i vår kampanj beror på att vi vill att ALLA ska kunna anmäla sig. Nöjesflyget står för 80 procent av svenskarnas flygresande och ingen behöver flyga för nöjes skull.

Anmäl dig till Flygfritt 2021 du med och utmana alla du känner att göra samma sak. Tillsammans kan vi minska utsläppen, förändra normen och lägga grunden för en kraftfull klimatpolitik.

Maja Rosén
Vi håller oss på jorden

PS. Ett uppseendeväckande faktum är att hela 12 av 14 av de riksdagsledamöter som anmält sig är kvinnor. Att betydligt fler kvinnor än män är beredda att ta klimatansvar är något vi kommer att ta upp framöver. Av alla er som följer oss på sociala medier är cirka 70 procent kvinnor.