Politiker som lever som de lär

2021-01-07

Vi håller oss på jorden utmanade samtliga riksdagsledamöter att anmäla sig till kampanjen Flygfritt 2021 – nio av dem antog utmaningen.

Om vi ska lyckas genomföra den politiska omställning som krävs för att lösa klimatkrisen är det viktigt att politikerna själva lever som de lär – forskning visar att det får människor att lyssna och ta till sig budskapet.

I kampanjen finns tre olika anmälningsalternativ:

  1. Jag lovar att vara flygfri 2021
  2. Jag lovar att vara nöjesflygfri 2021
  3. Jag lovar att vara flygfri så länge klimatet kräver det

Nio riksdagsledamöter valde att anmäla sig till kampanjen, fyra från Miljöpartiet och fem från Vänsterpartiet. Lorentz Tovatt (MP) lovade att vara flygfri så länge klimatet kräver det. Rebecka Le Moine (MP) och Elisabeth Falkhaven (MP) anmälde sig till alternativ 1 (att vara helt flygfria 2021). Camilla Hansén (MP), Elin Segerlind (V), Christina Höj Larsen (V), Ilona Szatmari Waldau (V), Hanna Gunnarsson (V) och Jon Thorbjörnsson (V) valde samtliga alternativ 2 (att vara nöjesflygfria 2021), de flesta med tillägget att de försöker undvika flyget även i tjänsten.

Edit: Ytterligare fem riksdagsledamöter har nu anmält sig.

Vi vill rikta ett stort tack till er riksdagsledamöter som anmält er till Flygfritt 2021!

Har du ännu inte anmält dig? Gör det idag! http://old.vihallerosspajorden.se/

Här kan du läsa svaren från riksdagsledamöterna i sin helhet, både från de som anmälde sig och de som valde att inte göra det. I vår undersökning ställde vi även frågorna ”Hur ser du på flygets framtid?” och ”Vilken flygpolitik bör drivas?”.