Solveig Landén

2022-05-22

För några år sen var jag på ”Klimatprat” på Styrsö och lyssnade på Maja Rosén, som föreläste på ett litet café, bland människor jag känner. Jag hade hört om, men inte förstått allvaret i klimatkrisen och hur bråttom det är att vi agerar.

När Maja berättade hur framtiden kan bli om vi inte vänder utvecklingen blev jag riktigt omskakad. Jag kände genast att det var självklart att göra vad jag kan. Det första var att gå med i Flygfritt-kampanjen och sluta flyga. Det andra: att berätta om det och få fler människor att avstå flyg.

Några år senare tycker jag att jag var modig, som vågade prata utan att ha så stor kunskap. Varken om klimatkrisen eller hur man bäst pratar om den. Men jag har lärt mig efter hand och för varje samtal lär jag mig mer.

Mitt bästa tips är att läsa ”Flygpratarguiden”. Jag har läst den flera gånger och använder den som ett uppslagsverk både när det gäller fakta och HUR man pratar om klimatet. För det har jag lärt mej – hur man pratar är viktigare än VAD man säger.

Jag känner mej tryggare när jag vet att jag kan ge bra svar. Inte för att det är en debatt jag ska vinna utan för att det känns stärkande att ha belägg för mitt budskap.

Det viktigaste är att våga prata om klimatet utan att vara expert!

Några av de bästa råden ur Flygpratarguiden:

– Var vänlig. Tänk att du är en försäljare och ska sälja in flygfrihet.

– Visa förståelse för den du pratar med. Det är viktigt att komma ihåg att man själv inte alltid har känt till det här

– Att förutsätta att de allra flesta hade brytt sig om de insett allvaret är också viktigt. Det är en ödmjuk inställning som jag tror att den du pratar med känner.

– Ställ frågor och lyssna på svaren. Det kan vara så lockande att ösa på med alla argument man har, men det viktiga är att lyssna in vad personen säger. Människor har väldigt olika bild av vad klimatkrisen innebär.

Jag har lärt mig att det ibland kan komma reaktioner som jag kan gå i fällan och bli provocerad av. Så nu brukar jag tänka i förväg: jag ska inte förhasta mig när jag svarar…

I vardagen försöker jag ta så många tillfällen jag kan att prata om flyg och klimat. Vi människor är sociala varelser. Därför är sociala normer ett av de mest kraftfulla verktygen för förändring. Om någon berättar om en släkting som köpt lägenhet i Spanien kan jag säga: ”Härligt! Då blir det väl en spännande tågresa dit?” Samtal har inletts.

Eller någon berättar om sin längtan efter en charterresa till värmen – då känns det lättare att ta upp frågan om jag uttrycker mig så här: ”Nu känner jag mig obekväm och vill verkligen inte vara en glädjedödare, men jag har lovat mig själv för mina barnbarns skull, att jag ska våga prata om flyg och klimat”.

Att säga att det känns obekvämt, men att oron för mina barnbarns framtid är min drivkraft, det är en ingång som möts med förståelse.

Varje tillfälle hinner inte utvecklas till ett samtal, men jag har sått ett frö och kan återkomma.

Genom att agera – på jobbet, hemma- i din förening, är du en del av förändringen!

I min förening återuppväckte jag på årsmötet frågan om att vår årliga resa ska vara flygfri. När vi pratar om att åka tåg så tycker någon att det tar för lång tid, en annan har svårt att sitta länge, en del tycker det blir dyrt… Det blir uppenbart att många inte kan ta till sig klimatkrisens allvar, trots vetskapen. När jag lyfte frågan igen gjorde jag det, stärkt av en persons ihärdiga arbete för att få ” Friskis och Svettis” att inte arrangera träningsresor med flyg, och att de uppmanar fler föreningar att följa efter.

Att prata flyg är en väldigt bra ingång till ett samtal om klimatkrisen. Klimatkrisen är komplex och det finns inga enkla lösningar. Men som vi vet så är flygfrihet ett väldigt effektivt sätt att minska sina egna utsläpp.

Våga prata flyg och bli med i den allt bredare gruppen i samhället som vill förändra!

Nu kör vi!

Solveig Landén